Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 13 dec 2016 16:23

IBM ziet licht aan het eind van een heel lange tunnel

0 0 Leestijd ongeveer

IBM is laag gewaardeerd (k/w 12,2) en het dividendrendement (3,4%) is aantrekkelijk, maar het risico dat de operationele verbetering achterblijft bij waar beleggers op rekenen, is zeer groot. Ondanks de omslag naar omzetgroei blijft het verkoopadvies van kracht.

Voor IBM komt in 2017 een eind aan een lange, pijnlijke reeks. De onderneming maakte half oktober bekend dat de inkomsten voor het achttiende kwartaal op rij zijn gedaald.

Het kost de onderneming enorm veel moeite om de omslag te maken van een verdienmodel dat is ingestoken op het verkopen van it-apparatuur en –diensten naar een bedrijfsmodel dat volledig is ingericht op het aanbieden van cloud- en andere internetoplossingen. IBM zat in een spagaat doordat de omzetdaling bij de naar verhouding grote traditionele activiteiten niet gecompenseerd werd door wat het concern zelf omschrijft als nieuwe strategische initiatieven.

Die bronnen van toekomstige omzetgroei zijn overigens verweven in de bestaande activiteiten. In het derde kwartaal daalde de omzet binnen de divisie global business services – onder meer consultancy en het overnemen van bedrijfsprocessen – met 2% naar $4,2 mrd. Binnen de afdeling namen de inkomsten bij de strategische initiatieven juist met 13% toe. Een soortgelijk verschil tekende zich af bij de divisies cognitive solutions en technology services & cloud platforms. De totale omzet nam met respectievelijk 5% en 1% toe tot $4,2 en $8,7 mrd, maar de strategische initiatieven laten een groei zien van 75% en 42%. De bescheiden groei bij andere afdelingen is tot nu toe onvoldoende om de omzetdaling bij hardware-afdeling systems (-22% naar $1,6 mrd) te compenseren. De concernomzet viel met 1% terug naar $19,2 mrd.

Opsplitsing

Omdat de groei-initiatieven zo verweven zijn met de traditionele activiteiten is het onmogelijk om het bedrijf in twee of meerdere delen op te splitsen, zoals bijvoorbeeld Hewlett-Packard heeft gedaan. IBM splitste eerder onder meer de pc- en halfgeleiderdivisie al af. Om aandeelhouders tevreden te houden heeft het concern sinds begin 2008 het kwartaaldividend verhoogd van $0,40 naar $1,40 per aandeel. Bovendien werden voor tientallen miljarden dollars aan eigen aandelen ingekocht. Dat was lange tijd onvoldoende om de koersdaling te stoppen, aangezien er geen uitzicht was op een omslag in de omzetdaling. Dat moment komt echter steeds dichterbij en in anticipatie daarop is de beurskoers sinds eind 2015 met 20% opgelopen. Het valt nog te bezien hoe structureel een terugkeer naar omzetgroei is. De inkomsten uit traditionele activiteiten staan nog steeds onder druk, terwijl IBM op het vlak van cloud-computing moet opboksen tegen nieuwe internetspelers. Bovendien is de nettoschuld door het dividend- en aandeleninkoopbeleid opgelopen tot meer dan $30 mrd en staat de winstmarge onder druk.

Lagere marge de prijs voor hogere omzet
Het komt voornamelijk door de inkoop van eigen aandelen en een verbetering van de winstmarge dat de winst per aandeel van IBM ondanks een dalende omzet heel goed op peil is gebleven. Vorig jaar steeg die winst met 13% naar $13,66, terwijl de omzet met 12% daalde. De laatste tijd staat de marge echter in toenemende mate onder druk door overnames en door grote investeringen in nieuwe technologie en datacenters. In het derde kwartaal daalde de brutomarge van 50,1% naar 48,0%, terwijl analisten op een gelijkblijvende marge hadden gerekend. De terugval komt des te harder aan omdat IBM een belastingmeevaller had van $1,4 mrd in Japan. Als op 19 januari de jaarcijfers komen, moeten beleggers de margebeweging minstens zo scherp in de gaten houden als de omzetontwikkeling.

Lees ook: Bayer gaat nog oogsten


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!