Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 12 dec 2016 09:28

Bayer gaat nog oogsten

0 0 Leestijd ongeveer

Door het bod op Monsanto heeft Bayer op de beurs een beweeglijk jaar achter de rug. Het basisscenario is dat de aandacht in de loop van 2017 verschuift van overnamezorgen naar de goede groeivooruitzichten in de komende jaren. Dat vooruitzicht geeft aanleiding om het koopadvies ongewijzigd te laten.

Bayer doet aandeelhouders op korte termijn weinig plezier met de lastige overname van Monsanto. Op de lange termijn stelt het bedrijf echter een sterke positie op een veelbelovende groeimarkt veilig en legt het de basis voor een stevige winstgroei in de komende jaren.

Voor Bayer had 2016 het jaar moeten worden waarin beleggers zouden zien hoe het concern er in minder cyclische en meer winstgevende vorm uitziet. In het najaar van 2015 had het Duitse concern de plasticdivisie onder de naam Covestro apart naar de beurs gebracht. Het materiaal van Covestro wordt gebruikt in allerlei producten; van identiteitskaarten tot matrasvulling en van auto’s tot atletiekbanen. De markt voor deze plasticvormen kenmerkt zich echter door flinke concurrentie die de prijzen onder druk zet. Bovendien wordt de inkomstenontwikkeling behoorlijk beïnvloed door schommelingen in het economisch klimaat. De andere activiteiten van Bayer – medicijnontwikkeling (Healthcare) en de productie van zaden en gewasbescherming voor agrarische bedrijven (CropScience) – hebben beduidend hogere toetredingsdrempels en winstmarges. CropScience is wel weer gevoelig voor een fluctuerende vraag naar specialistische zaden en gewasbeschermingsmiddelen. In periodes waarin de prijzen van voedingsgewassen laag liggen, hebben boeren minder inkomsten zodat ze ook minder kunnen investeren in allerlei hulpmiddelen. De relatief grote Healthcare-activiteiten zijn dit jaar goed voor circa 70% van de inkomsten (exclusief Covestro) zorgen er echter voor dat de concernomzet en –marges zich toch vrij stabiel ontwikkelen.

Obstakelrace
Op de beurs is 2016 voornamelijk het jaar geworden waarin Bayer zich aan een gewaagde, transformerende overname waagt. Op 10 mei bracht het concern een officieel bod uit op zaadveredelaar Monsanto (MON). Na lange onderhandelingen en verschillende verhogingen van de overnameprijs ging die onderneming half september akkoord met een prijs van $128 per aandeel in contanten. Met het bereiken van een akkoord met het bestuur van Monsanto is pas de eerste horde genomen in wat een behoorlijke obstakelrace dreigt te worden. De tweede – beduidend minder hoge – horde was het groene licht dat Syngenta dinsdag 13 december van de aandeelhouders voor de transactie kreeg. Hoewel mogelijk een andere bieder zou opstaan in de consolidatiegolf die zich binnen de agribusiness-sector aftekent, is het twijfelachtig of de hoogte en voorwaarden van het bod net zo gunstig zijn als die van Bayer. Het Duitse concern hoeft de transactie niet aan de aandeelhouders voor te leggen omdat het overgrote deel van het aankoopbedrag gefinancierd wordt met nieuwe leningen. Daarmee bespaart Bayer zich een gevecht met hedgefondsen en andere activistische beleggers. De laatste stappen in het overnametraject zijn het meest onvoorspelbaar. Toezichthouders in circa dertig landen buigen zich over de gevolgen van de transactie. De ondernemingen verwachten dat de overname voor het eind van volgend jaar wordt afgerond als lokale autoriteiten geen roet in het eten gooien.

Op het eerste gezicht is het een vreemde zet van topman Werner Baumann om het risico te lopen de eigen aandeelhouders te vervreemden om tegen een hoge prijs (premie van 44% ten opzichte van de koers voor het bod en 29 maal de onderliggende winst over boekjaar 2016) een aankoop te doen die ook nog een onvoorspelbaar goedkeursingstraject moet afleggen. De onzekerheid als gevolg van de transactie is een belangrijke reden waarom de koers van Bayer sinds eind 2015 met 19% is gedaald. Tevens speelt mee dat de farmaciesector dit jaar sterk onder druk staat door aanwakkerende kritiek op de hoge prijzen van nieuwe geneesmiddelen. De Eurostoxx Pharmaceutical & Biotechnology Index is met ruim 5% gedaald.

Toch is de zet minder vreemd dan het lijkt. Bayer zou het risico lopen om achterop te komen als het aan de zijlijn zou blijven staan bij de consolidatieslag in de zaadverdelingssector, waar Syngenta wordt ingelijfd door ChemChina en waar Dow Chemical en DuPont verwikkeld zijn in een fusieproces. Met de aankoop van Monsanto groeit Bayer in één klap uit tot marktleider binnen een interessante groeimarkt. Het Amerikaanse bedrijf heeft verschillende middelen in ontwikkeling om via digitale technieken de inzet van middelen voor bijvoorbeeld het verbeteren van de grondvruchtbaarheid of het bestrijden van insecten of onkruid nog beter te doseren. Een gevolg is dat de omzet van de CropScience-divisie de komende jaren beduidend hoger ligt dan het zich aanvankelijk liet aanzien en Bayer becijferde dat de overname in het eerste jaar na het afronden van de transactie al bijdraagt aan de toename van de winst per aandeel. Daar komt bij dat de overname in verschillende opzichten op een goed moment komt. Dankzij de lage rente kan Bayer tegen heel gunstige voorwaarden vermogen aantrekken voor de transactie. Daar komt bij dat de prijzen voor voedingsgewassen de afgelopen jaren fors gedaald zijn. De prijzen van sojabonen en maïs liggen bijvoorbeeld 40% tot 50% lager dan vier jaar geleden. Hoewel de inkomsten van Monsanto onderliggend stevig groeien door de introductie van nieuwe producten, viel de omzet in het op 31 augustus afgesloten boekjaar met 10% terug naar $13,5 mrd doordat de agri-cyclus de bodem bereikte. Bayer voorspelt dat na de aankoop van Monsanto de gecombineerde activiteiten sneller groeien dan de markt en in 2020 een winstmarge halen van 30%. Een winst van €5 mrd bij CropScience lijkt dan binnen bereik, terwijl de winst bij de de Healthcare-divisie en de overige activiteiten kan oplopen tot boven de €4 mrd. Dat is samen ruim tweederde meer dan de €5,35 mrd waar het bedrijf in het lopende jaar op afstevent.

Gezonde groei bij Healthcare
De resultaatontwikkeling van de Healthcare-activiteiten wordt sterk beïnvloed door de gang van zaken bij de pharmacie-afdeling. Een groep van vijf medicijnen (Xarelto, Eylea, Stivarga, Xofigo, Adempas) tegen uiteenlopende aandoeningen zoals enkele vormen van kanker en hoge bloeddruk stuwen de omzetgroei in dit segment. Het concern voorspelde dat dit vijftal over enkele jaren een omzet kan halen van €10 mrd – meer dan de €7,5 mrd waar eerder rekening mee werd gehouden – en dat er in de periode tot eind 2023 ten minste twintig nieuwe middelen worden geïntroduceerd. De divisie Healthcare bestaat daarnaast uit consumentenmedicijnen die zonder recept bij de apotheek gekocht kunnen worden (goed voor 25% van segmentomzet) en diermedicijnen (7% segmentomzet). 

Lees ook: Bayer kwetsbaar voor daling naar €80


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ