Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 22 nov 2016 17:06

Dividendportefeuille: Records blijven sneuvelen

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille is bij de slotkoersen van maandag 21 november goed voor een winst van 6,3% in 2016. Het totaalrendement is opgelopen tot +134,7% en daarmee nog slechts 0,04%, ofwel €104 verwijderd van de hoogste slotstand ooit van 15 augustus 2016.

‘Intraday’ werd deze week al verschillende keren een nieuwe recordstand aangetikt voor de dividendportefeuille, die optimaal profiteert van de sterke stijging van de dollar die steeds dichter bij pariteit met de euro komt.

chartdp-last

Sinds de overwinning van Trump, die de geldkraan waarschijnlijk flink zal opendraaien, vluchten beleggers uit Amerikaanse staatsobligaties, wat voor hogere yields en daardoor meer vraag naar dollars zorgt. Vorige week vrijdag boekte de dollar voor de tiende dag op rij winst ten opzichte van de euro, goed voor de langste reeks sinds de de Europese munt het levenslicht zag in 1999.

Hierdoor is de weging van de Amerikaanse aandelen in de dividendportefeuille opgeklommen tot ruim 61%. Eerder nam ik al afscheid van enkele posities om de weging terug te brengen tot minder dan 60%, iets wat ik ook voor de komende periode niet uitsluit.

Keerzijde van de medaille is natuurlijk wel dat de Amerikaanse bedrijven die een groot deel van hun omzet buiten de VS realiseren dit in hun cijfers zullen terugzien, wat deels ook de outperformance verklaart van aandelen die het gros van hun omzet in eigen land realiseren.

Binnen de dividendportefeuille behalen namen als Procter & Gamble, Colgate en PepsiCo, grote verliezers de voorbije weken, het grootste deel van hun omzet buiten de VS in tegenstelling tot bijvoorbeeld supermarktketen Kroger, dat juist één van de grootste uitblinkers in november was.

stijgersdalersdp
Een ander thema is natuurlijk de oplopende rente, wat vooral high yield-aandelen hard raakt. Naast sommige consumer staples-aandelen hebben we het dan vooral over nutsbedrijven, telecomaandelen en vastgoed. In de dividendportefeuille is Simon Property nu ‘goed’ voor een min van 5,5%.

Andere uitblinkers na de Amerikaanse verkiezingen zijn behalve grondstofgerelateerde aandelen en financiële waarden (die nauwelijks vertegenwoordigd zijn in de dividendportefeuille) ook de industrials, die met een weging van 11,7% wel goed vertegenwoordigd zijn. Grootste stijger in 2016 is dan ook niet geheel verrassend Parker Hannifin met nu +41,5%, op de voet gevolgd door CSX (+33,4%).

Over het hele jaar genomen zijn het nog altijd de healthcare-aandelen die tot de grootste dalers behoren (zie tabel hierboven) met liefst vier van de vijf slechtst presterende aandelen. De sector industrials is toonaangevend dit jaar met drie van de vijf grootste stijgers.

NIEUWE DIVIDENDVERHOGINGEN
Met het naderen van het einde van het jaar is het grootste deel van de voorziene dividendverhogingen voor de dividendportefeuille in 2016 inmiddels al gerealiseerd. Gisteren verhoogde Becton Dickinson (net als veel andere Dividend Aristocrats) het dividend nog met 10,6%, goed voor het 45ste opeenvolgende jaar van dividendverhogingen.

Becton, producent van onder meer injectienaalden, werd vorige week voorafgegaan door Sodexo, dat zijn jaarlijkse uitkering met ruim 9% verhoogt tot €2,40 (vorig jaar verhoogde Sodexo het dividend met 22%). Op 6 februari zal de Franse cateraar weer ex-dividend gaan, wat bij de huidige koers van €101,35 resulteert in een dividendrendement van 2,4%.

dividendrendementen-dp

Inclusief Sodexo en Becton Dickinson staat de teller voor de dividendportefeuille in 2016 nu op 33 dividendverhogingen op veertig aandelen. De komende weken reken ik bovendien op positief dividendnieuws van 3M, Abbott Laboratories en Ecolab, die hun jaarlijkse dividendverhoging doorgaans rond deze tijd bekendmaken.

Per saldo resulteert dat alles in een een gemiddeld dividendrendement van 2,6% voor de dividendportefeuille, onveranderd ten opzichte van de laatste update.

Ook in 2016 zal het totaal ontvangen dividendbedrag weer hoger uitvallen, net als alle voorliggende jaren sinds de lancering van de dividendportefeuille in september 2011.

De komende weken zal ik blijven uitkijken naar nieuwe kandidaten voor de dividendportefeuille, waarbij ik zoals eerder aangegeven, niet uitsluit dat ik de positie in Amerikaanse aandelen wederom zal terugbrengen tot minder dan 60%. De daarbij vrijkomende liquide middelen zullen dan toegevoegd worden aan de kaspositie (weging nu 2,1%) in euro’s.

Zodra ik een geschikte nieuwe koopkandidaat (in Europa) heb gevonden wordt dat uiteraard weer als eerste doorgegeven via mijn twitteraccount (www.twitter.com/mennovanhoven).


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!