Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 20 nov 2016 08:30

Snurer blikt vooruit: aftellen naar 2017

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Vorige week was er de Grote Intocht in Maassluis, donderdag is het Thanksgiving en de dag erna Black Friday. Met andere woorden: het jaareinde nadert met rasse schreden. Voor je het weet is het Sinterklaas en daags erna zitten we alweer in de kerstdrukte. Wat mag of kunt u in 2016 nog van de beurs verwachten?

En niet te vergeten het langverwachte rentebesluit van de Federal Reserve. Net zoals vorig jaar verwachten economen dat de Amerikaanse centrale bank op 14 december tijdens de laatste beleidsvergadering van het jaar de basisrente met een kwartje zal verhogen. Nee, dit is geen wetmatigheid. De renteverhoging van woensdag 15 december 2015 was de eerste sinds medio 2006 en zorgde lange tijd voor onrust in de opkomende markten. De mondiale aandelenmarkten kenden hierdoor in 2016 de slechtste beginfase van een nieuw jaar ooit.

In de laatste weken van 2016 moeten beleggers niet alleen de voorgeprogrammeerde rentestap van de Federal Reserve verwerken, zij moeten op de koop toe afrekenen met een periode van onzekerheid. Zelden stelden economen en beursstrategen zich over het beleid van een aanstaande Amerikaanse president zoveel vragen als nu het geval is met Donald Trump. Maar dat weerhoudt de Dow Jones er niet van om nieuwe hoogterecords neer te zetten.

qis-2016-11-17-dow

En beleggers mogen dan wel onaangenaam verrast zijn met de uitslag van de presidentsverkiezingen, in 2008 zorgde de kennismaking met Barack Obama als president-elect voor grote averij op Wall Street.

qis-2016-11-17-eid

Nu we het toch over statistieken hebben, laten we eens kijken hoe de laatste weken op de mondiale aandelenmarkten eruitzien. December is in de regel een goede beursmaand, maar in de ogen van Amerikaanse beleggers start de traditionele eindejaarsrally de dag na Thanksgiving. Op de keper beschouwd is dat Black Friday, de brugdag waarop de kerstdrukte in de Verenigde Staten begint. In onze contreien is de Grote Intocht vergelijkbaar met Black Friday en loopt het seizoen voor de kerstaankopen deels parallel met Sinterklaas.

qis-2016-11-17-spx

Naar welke periode je ook kijkt, in Nederland ligt het gemiddelde rendement tot aan oudejaarsavond voor eender welke eindejaarsrally (Grote Intocht, Thanksgiving, decembermaand, Sinterklaas of Kerstmis) telkenmale hoger dan op Wall Street.

qis-2016-11-17-aex

In zekere zin geldt dat ook voor de Europese aandelenmarkten. Hierbij valt wel op dat de eindsprints van de AEX, welke startdatum je ook hanteert, sterker zijn dan de eindejaarsrally’s van de Stoxx Europe 600.

qis-2016-11-17-stx

Niet dat historische rendementen een garantie voor de toekomst zijn, ook niet als zij betrekking hebben op de lange termijn, maar in het verleden behaalde resultaten bieden wel enig houvast. Want wie met de kennis van het verleden met een open vizier naar de toekomst kijkt, is de wijze in het heden.