Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Schlumberger

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 16 nov 2016 13:58

Beter Beleggen: dividend, momentum en rendement

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Schlumberger

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen

Theorie en vertrouwen in dividend is een ding, het vinden van de juiste aandelen en het realiseren van rendement is een ander verhaal. ‘The dogs of the Dow’ is een simpele dividendstrategie. Toch heeft de mens een uitgesproken voorkeur voor complexe beslisregels en uiteraard: het dividendrendement is niet alles.

Volgens de theorie maakt het niet uit of een bedrijf dividend betaalt of niet. Op de ex-dividenddatum wordt immers de koers van het aandeel gecorrigeerd met de hoogte van het dividend. Per saldo wordt u er niet rijker of armer van. Maar in de praktijk blijkt het geleden koersverlies nogal te verschillen en staan sommige aandelen binnen de kortste keren terug op winst, soms op de dag zelf al.

The dogs of the Dow

De prille oorsprong van The dogs of the Dow reikt terug naar de jaren vijftig, maar de simpele dividendstrategie die John Slatter eind jaren tachtig in de gezaghebbende Wall Street Journal openbaarde, verwierf vooral bekendheid door de klassieker Beating The Dow.
Michael O’Higgings laat samen met John Downes in dat boek zien hoe men op een ludieke manier de beurs kan kloppen. Beleggers die deze strategie toepassen, kopen aan het begin van een nieuw kalenderjaar de tien aandelen met het hoogste dividendrendement uit de Dow Jones en houden ze vervolgens een jaar lang aan. Hoewel deze beleggingsstrategie zo’n 300 basispunten beter presteert dan de index, heeft de mechanische selectie ook zijn minpunten. Zo dreven tijdens de financiële crisis de aandelen van banken en verzekeraars boven, vanwege het relatief hoge dividend dat in het daaropvolgende jaar veelal geschrapt werd, met alle gevolgen van dien voor de beurskoers.

What works on Wall Street

Omdat de hoogte van het dividendrendement niet zaligmakend is, verrijkte James O’Shaughnessy de mechanische aanpak van de Dogs of the Dow met het ‘prijsmomentum’. In zijn kaskraker What works on Wall Street die in 1996 voor het eerst verscheen en in 2011 voor de vierde keer volledig herzien werd, neemt de auteur de maat van een honderdtal meer en minder bekende selectietechnieken en beleggingsstrategieën. De combinatie van dividendrendement en prijsmomentum mag dan wel niet de meest rendabele dividendstrategie uit zijn boek zijn, uit zijn veldwerk komt naar voren dat de verfijning met het twaalfmaandsmomentum het rendement met zo’n 200 basispunten opkrikt en dat zelfs bij een licht lager risico.

Seeking Alpha

De onderliggende gedachte van de Dogs of the Dow is het kopen van achtergebleven aandelen met een hoog dividend in de veronderstelling dat de ondermaatse koersprestatie van tijdelijke aard is. En laten we wel zijn, door de dividendstrategie te koppelen aan het prijsmomentum doet O’Shaughnessy de beleggingsfilosofie geweld aan. Maar ja, als belegger zit u niet op aandelen te wachten die niet willen stijgen of het grootste deel van de stijging al achter de rug hebben.

Begin 2013 deelde Brad Kenagy op de site Seeking Alpha een interessante invalshoek hoe u bij de Dogs kunt vermijden dat u een kat in de zak koopt. Zijn oplossing is even effectief als simpel: koop alleen aandelen die onder hun tienmaands gemiddelde noteren, waarvan de koers hoger is dan een jaar terug en sorteer ze op het twaalfmaandsmomentum. En hoewel de historie aan de korte kant is, over de voorbije acht jaar bewerkstelligde zijn ‘Momentum Dogs’ een samengesteld jaarrendement van 15,6%. Dat is twee keer zo veel als de Dogs of the Dow en 860 basispunten meer dan het jaarrendement van de Dow Jones. Op de keper beschouwd moet u het beleggingsresultaat echter vergeleken met de top-3 van de Dogs, dat wil zeggen de drie aandelen uit de Dow Jones met het hoogste dividendrendement.

qis-2016-11-15-m-grafiek

Tot dusver harkten de Dogs of the Dow dit jaar inclusief dividend al 17,6%  aan rendement binnen, tegenover een totaalrendement van 10,8% voor de Dow Jones. De top-3 doet 23,8% versus 18,4% voor de momentum gedreven dividendstrategie in 2016. De tijdsreeks is nog te kort om harde conclusies eraan te verbinden, maar als u aandelen selecteert op het dividendrendement, werp dan ook een blik op de koersontwikkeling en het voortschrijdend gemiddelde.

qis-2016-11-15-m-tabel

Lees ook: Beter Beleggen: een overnamebod, wat nu?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles
  • En aandacht voor beleggen in onstuimige tijden