Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 7 nov 2016 10:02

Wisselend beeld bij farmareuzen

0 0 Leestijd ongeveer

De kwartaalcijfers geven geen aanleiding om de adviezen voor de farmaciebedrijven aan te passen. Voor Johnson & Johnson, Merck, Novartis en Roche geldt een koopaanbeveling, terwijl ook het houdadvies voor Pfizer en Sanofi van kracht blijft.

Beleggers hadden bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers door de grote farmacieconcerns meer oog voor de omzetverwachtingen dan voor de daadwerkelijke cijfers. Dat verklaart de koele ontvangst van de resultaten van Pfizer en Johnson & Johnson.

De derdekwartaalcijfers van de grote farmaciebedrijven onderstrepen dat de koersdruk binnen de sector niet volledig toegeschreven kan worden aan onzekerheid over de plannen van presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump. Het kost sommige ondernemingen steeds meer moeite om de inkomsten op eigen kracht op te schroeven. Bij Novartis daalden de inkomsten in het derde kwartaal met 1% naar $12,1 mrd. Die terugval komt niet als een verrassing. Het concern maakt een overgangsjaar door waarin het de groei bij de oogheelkundige divisie Alcon probeert aan te zwengelen en de komst van generieke concurrentie voor het leukemiemiddel Gleevec zo goed mogelijk probeert op te vangen. De inkomsten van dat laatste medicijn daalden met 30% naar $834 mln. Die terugval werd voor een groot deel gecompenseerd door hogere inkomsten bij nieuw geïntroduceerde producten zoals psoriasismiddel Cosentryx. De operationele winst steeg met 2% naar $2,3 mrd. Novartis herhaalde de verwachting dat de operationele winst in heel 2016 gelijk of net iets lager ligt dan vorig jaar. In de komende jaren komt er wat meer ruimte voor groei – onder meer dankzij een toenemende afzet van biosimilars. De generieke divisie Sandoz wil in de Verenigde Staten in 2017 vier aanvragen indienen voor de lancering van goedkopere kopieën van succesvolle biotechmedicijnen. In Europa kocht het bedrijf eerder dit jaar de Europese rechten op een biosimilar van reumamiddel Remicade van Pfizer (PFE), aangezien dit concern na de overname van Hospira vorig jaar een van de producten in dit segment moet afstoten. In de VS lanceert Pfizer later deze maand zelf Inflectra – een andere biosimilar van Remicade. Het concern hanteert een korting van 15% en de lancering is niet zonder risico, aangezien Pfizer nog druk bezig is om de lopende Remicade-patenten in de rechtbank aan te vechten (zie ook onderstaand kader). De inkomsten van Pfizer namen in het derde kwartaal met 10% toe naar $13,0 mrd, maar als gevolg van stijgende kosten daalde de winst met 38% naar $1,3 mrd. Het aandeel daalde na de cijferpresentatie met 2%, maar dat was voor een groot deel het gevolg van het bericht dat Pfizer de ontwikkeling van een cholesterolverlagend middel stopt na teleurstellende onderzoeksresultaten. In een poging om de onderzoekspijplijn te verstevigen, heeft de onderneming Medivation voor $14 mrd overgenomen.

Novartis verwacht dat de operationele winst over heel 2016 gelijk of net iets lager ligt dan vorig jaar

Aftroeven
Met de aankoop van de ontwikkelaar van het veelbelovende middel Xtandi tegen prostaatkanker troefde het concern onder meer het Franse Sanofi af. Die onderneming zag in het groeipotentieel van Medivation het tegenwicht voor de dalende inkomsten bij de diabetes-divisie. In de Verenigde Staten is vorig jaar het patent van het middel Lantus verlopen. De inkomsten van opvolger Toujeo van €167 mln in het afgelopen kwartaal, waren onvoldoende om de omzetdaling van de diabetes-activiteiten (-10% naar €1,4 mrd) te voorkomen. Sanofi plukte echter de vruchten van een grote vraag naar vaccins in de aanloop naar het griepseizoen (+14% naar €1,8 mrd) en een sterke afzetgroei van het nieuwe middel Aubagio tegen multiple sclerose (+50% naar €334 mln). De vergelijkbare concernomzet nam met 3% toe naar €9 mrd en de nettowinst groeide met 3% naar €1,7 mrd. Topman Olivier Brandicourt liet weten dat hij na het mislopen van Medivation naar andere opties zoekt om de afdeling oncologie te versterken. Op dit marktterrein is Roche voorlopig de grootste partij. Het Zwitserse concern zag de inkomsten in het derde kwartaal met 5% oplopen naar CHF12,48 mrd. De groei in de farmaciedivisie kwam uit op 2% doordat de dalende inkomsten bij middelen zoals Avastin en Tarceva werden gecompenseerd door een stevige groei bij nieuwe medicijnen zoals Tecentriq (blaaskanker) en Alecensa (longkanker). Roche herhaalde de prognose dat de omzet in heel 2016 met circa 4% zal toenemen, terwijl de winst nog wat sneller groeit. De cijferpresentatie van Johnson & Johnson (JNJ) stond in het teken van de groeiverwachtingen voor 2017 in plaats van het huidige jaar. De onderneming voorspelde dat de autonome inkomstenstijging in het nieuwe jaar ongeveer op hetzelfde niveau ligt als de groei in 2016, waarvoor een toename van 6% was voorspeld. Johnson & Johnson tekende daarbij aan dat de impact van generieke concurrentie van Remicade niet is meegenomen in die prognose. In het afgelopen kwartaal kwam de omzet op $17,8 mrd (organische groei: 4%). Het aandeel daalde met 2% na de cijferpublicatie. Merck (MRK) tot slot zag de omzet in het derde kwartaal met 5% toenemen naar $10,5 mrd. Dat was een indrukwekkende prestatie aangezien de afzet van Remicade, waarvan de onderneming de Europese rechten heeft, met 30% daalde naar $311 mln als gevolg van generieke concurrentie. Die daling werd onder meer gecompenseerd door longkankermiddel Keytruda, waarvan de afzet ruimschoots verdubbelde naar $356 mln. Die opmars kan zich de komende kwartalen doorzetten, aangezien de toezichthouder net bepaald heeft dat Keytruda als eerste behandeling ingezet mag worden na tegenvallende testresultaten van een concurrerend medicijn. De meevaller leverde Merck een koerswinst op van 2%.

Waardering, omzetontwikkeling en risico
Het beleggingsperspectief van een farmacieaandeel wordt sterk bepaald door het vermogen om de omzet op te schroeven, het daarmee gepaard gaande risico en de waardering. Pfizer (k/w 13,3) maakt dankzij de overname van Medivation indruk met een snelle inkomstenstijging. Het bedrijf kent echter ook een relatief hoog integratierisico en juridisch risico door de lancering van Inflectra (zie ook pagina 28). Ook het risico van Sanofi (k/w 12,9) ligt relatief wat hoger, aangezien de ambitie om de oncologie-afdeling te versterken kan wijzen op nieuwe overnamepogingen. Een wat minder riskante strategische koers verdient de voorkeur, maar dat wordt weerspiegeld in de hogere waardering van Johnson & Johnson (k/w 17,6), Merck (k/w 15,6), Novartis (k/w 14,3) en Roche (15,0).

Lees ook: Pfizer stelt teleur


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ