Shell boekt hogere winst dan verwacht - BeleggersBelangen.nl

Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
image description
Advies Freek Tewes, 1 nov 2016 11:27

Shell boekt hogere winst dan verwacht

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Een zwaluw maakt nog geen zomer en dat geldt zeker ook voor een mooi kwartaal. De olieprijs zal ook in 2017 nog flink onder druk staan en Shell heeft daarmee geen gemakkelijk jaar voor de boeg. Mede gezien de waardering handhaven wij ons houdadvies.


De kwartaalwinst van Shell kwam hoger uit dan verwacht, maar de winst dit jaar zal wel beduidend lager uitkomen dan die van vorig jaar. Om niet te hoeven bijlenen, is een snelle verkoop van activa gewenst. Daarnaast moet de olieprijs boven de $50 blijven. Ook 2017 zal lastig worden.

Shell heeft in het derde kwartaal een hogere winst geboekt dan de markt had verwacht. In het derde kwartaal steeg de CCS-winst (winst tegen actuele geschatte voorraadkosten) met 18% tot $2,8 mrd, terwijl de marktconsensus van $1 mrd minder uitging. De cijfers leverde Shell een koerswinst van 2,9% op. Desalniettemin spreekt het concern van een uitdagende omgeving door de lage olieprijs en een onzekere toekomst.

Duidelijk lagere winst in 2016
De derdekwartaalwinst mag dan een opsteker zijn, over de eerste negen maanden ligt de winst van Shell nog wel 45% lager dan vorig jaar. Wij gaan voor dit jaar dan ook uit van een 35% lagere winst. De meevallende winst in het derde kwartaal is vooral te danken aan de acquisitie van BG en de kostenbesparingen die Shell heeft doorgevoerd. Vooral de upstreamactiviteiten (oliewinning) verraste positief, hoewel het onderdeel maar ternauwernood uit de rode cijfers wist te blijven. Daarnaast was er een sterke bijdrage van het dit jaar overgenomen BG. Downstream (raffinage) viel 21% terug. Door overproductie staan de marges daar onder druk. De overproductie valt te verklaren uit het feit dat de lagere olieprijs (in eerste instantie) gunstig is voor het resultaat bij downstream. Het is daar immers een grondstof en dus een kostenpost. Het is dus niet zo raar dat oliemaatschappijen proberen de omzet hier op te voeren. Uiteindelijke ontstaat zo overcapaciteit, margedruk en winstdaling. Deze margedruk zal volgens ons nog wel een aantal kwartalen aanhouden.

Schuldenlast loopt verder op
Een probleem is de schuldenlast, die in het derde kwartaal met $7,2 mrd opliep en uitkwam op $86,7 mrd. De gearing (schuldenlast/eigen vermogen) is inmiddels 29,2% vergeleken met 12,7% een jaar geleden. Daarmee is de 30% die Shell als maximaal wenselijk ziet dicht genaderd. Ook afgelopen kwartaal moest Shell weer bijlenen om dividend en investeringen te kunnen financieren. De operationele kasstroom blijft aan de magere kant en was bijna een kwart lager dan een jaar geleden. Shell heeft bij de overname van BG gezegd dat het dividend over 2016 niet zal worden verlaagd, maar over dat van 2017 wilde het bedrijf geen uitspraken doen. In combinatie met een gearing die de grens van het toelaatbare nadert, lijkt het er erg op dat alleen een oplopende olieprijs het dividend veilig kan stellen. Wij voorzien een stabilisatie tot lichte stijging van de olieprijs. Shell heeft zelf aangegeven dat het bij een prijs onder de $50 opnieuw zal moeten bijlenen. Wij hebben onze twijfels of het concern dit ook volgend jaar bereid is te doen om het dividend te handhaven, maar veel keus is er niet. Het dividend is momenteel het enige dat het aandeel voor beleggers aantrekkelijk maakt. Het zou in ieder geval helpen als het olie- en gasbedrijf wat vlotter activa kan afstoten dan het in het derde kwartaal deed.

Lees ook: Royal Dutch Shell stelt teleur

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles