Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 14 sep 2016 14:51

Wie hier van wakker ligt, kan beter gaan sparen

0 0 Leestijd ongeveer

Na een uitstekende maand juli en een rustige maand augustus kregen de internationale aandelenmarkten afgelopen week voor het eerst na de schok over de Brexit, eind juni, een serieuze terugslag. De verkopers kregen de overhand nadat de ECB vorige week donderdag de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd had gelaten, terwijl ook de aanhoudende speculaties over een mogelijke renteverhoging door de Fed de onrust onder beleggers aanwakkerde. Ook de daling van de olieprijs na de publicatie dinsdag van het maandelijkse olierapport van het IEA deed de aandelenmarkten geen goed.

Met slotkoersen van dinsdag rendeerde het merendeel van de nationale hoofdgraadmeters die wij voor u volgen afgelopen week tussen de -2,0 en -4,0%. Vooral  in de eurozone kregen beleggers het zwaar te verduren, zoals in Amsterdam (-4,0%),  Brussel (-3,4%), Parijs (-3,2%) en Frankfurt (-2,8%). Zowel de pan-Europese Stoxx50 als de breder samengestelde Stoxx600 (inclusief Britse aandelen) rendeerde -3,1%. De Londense FTSE hield de schade met -2,4% afgelopen week relatief beperkt.

Tot de grootste verliezers in de Stoxx50 behoorden nutsbedrijf Eon (-8,9%), voedingsconcern Danone (-6,3%) en de AEX-fondsen ASML (-5,7%) en Unibail-Rodamco (-5,4%). In het licht van de afsplitsing van zijn kolen- en gascentrales houden we deze week  ons advies op Eon opnieuw tegen het licht. Onze adviezen op Danone (kopen), ASML (houden) en Unibail-Rodamco (houden) blijven ongewijzigd. Slechts twee van de vijftig Stoxx50-fondsen – Deutsche Bank (+1,1%) en Air Liquide (+0,6%) – rendeerden afgelopen week positief.

In New York bleven de Amerikaanse tegenhangers van de Stoxx50 en Stoxx600 beter liggen, hoewel ook de Dow Jones (-2,5%) en de breed samengestelde S&P500  (-2,7%) zeker een stap terug moesten zetten. Van de dertig fondsen die zijn opgenomen in de Dow Jones was er afgelopen week maar één – Apple (+0,2%) – dat wat koerswinst boekte. Tot de grootste verliezers behoorden Home Depot (-6,3%) en  General Electric en Verizon (beiden -3,9%).  Ook onze adviezen op deze drie fondsen, respectievelijk kopen, houden en verkopen, laten we onveranderd.

De indices in Japan en de opkomende markten deelden in de Europese en Amerikaanse malaise. Negatieve uitschieter was hier de Braziliaanse Bovespa (-5,5%), de grootste verliezer de afgelopen week van de 94 hoofdindices die persbureau Bloomberg bijhoudt.  Deze index bereikte vorige week donderdag de hoogste stand sinds 2014 en staat met slotkoersen van dinsdag nog steeds op een rendement in 2016 van +31,1% (het op drie na beste rendement van de genoemde 94 indices). Behalve door de olieprijs wordt het recente verlies van de Bovespa ook veroorzaakt door de politieke onrust in Brazilië.

De vraag is nu of de koersdalingen van de afgelopen week een voorbode zijn van meer onrust op de aandelenmarkt de komende weken en maanden. Onze beleggingsexpert Karel Mercx wees er vorige week nog op dat de grootste koersdalingen in het verleden van de Dow Jones  in september en oktober plaatsvonden. En onze columnist Ivan Snurer wees er zondag nog op dat  de vrede op de beursvloer twee à drie keer per jaar door een crisis duidelijk wordt verstoord. Een flinke correctie voor het einde van het jaar zou dus niet ongewoon zijn.

Maar ook als u verwacht dat de internationale aandelenmarkten de komende tijd verder gaan dalen, dan is dat zeker geen reden om nu snel uw aandelenportefeuille af te bouwen. Voor onze koop- en houdadviezen op internationale aandelen hanteren we immers een beleggingshorizon van twaalf maanden en de beheerders van onze voorbeeldportefeuilles beleggen voor nog langere termijn. Daarnaast is timing op de aandelenmarkt onmogelijk of op zijn minst heel moeilijk. Kortom: volatiliteit hoort nu eenmaal bij beleggen in aandelen en wie daardoor zijn of haar nachtrust laat verstoren, kan beter gaan sparen.

Lees ook: Europese werkgelegenheid neemt langzaam toe

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.