Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 13 sep 2016 15:27

Binnen 20 jaar naar één miljoen

0 0 Leestijd ongeveer

Microsoft komt deze week weer met zijn jaarlijkse dividendverhoging. De kans is groot dat dat vandaag (dinsdag 13 september) zal zijn, net als in de voorgaande paar jaar.

De laatste zes jaar was er telkens sprake van een dubbelcijferige dividendverhoging voor de technologiereus, met vorig jaar als laatste wapenfeit een dividendverhoging van 16,1%. Nadat Microsoft in 2003 voor het eerst startte met dividend (8 cent per kwartaal) volgden er sinds 2006 jaarlijkse verhogingen tot inmiddels 36 cent per kwartaal.

Behalve het uitkeren van veel dividend (met $11,2 mrd op jaarbasis is Microsoft één van de allergrootste dividendbetalers wereldwijd) spendeert het bedrijf jaarlijks ook miljarden aan het inkopen van eigen aandelen, wat mogelijk is door de ijzersterke cashflow en balans (de nettokaspositie bedroeg $73 mrd eind 2015).

dividend-msft-sept-16

MICROSOFT EN DIVIDENDPORTEFEUILLE
In de dividendportefeuille is Microsoft momenteel zwaargewicht met 4,1%, omgerekend $10.819. Het aandeel zit al vanaf dag 1 in dividendportefeuille en is inmiddels goed voor een totaalrendement van 162,2%. Dat rendement is deels te danken aan het dividend, dat sinds de aankoop in 2011 nu al vier keer werd verhoogd (deze week komt daar de vijfde keer bij). In totaal werd nu voor $1.067 aan dividend geïncasseerd en uiteraard herbelegd.

Een en ander resulteert in een huidige yield-on-cost (het huidige jaarlijkse dividendinkomen gedeeld door de startwaarde) van 5,7%, ofwel ruim het dubbele van het huidige dividendrendement van net geen 2,6%. Een blik op het inkomen per kwartaal zegt ook veel.  Elke drie maanden ontvang ik voor de dividendportefeuille nu $67,50 op de positie in Microsoft, tegen minder dan $40 bij start. Het mooie van herbeleggen is natuurlijk dat het dividendinkomen elk kwartaal verder oploopt, zelfs als het dividend niet wordt verhoogd.

De onderstaande tabel toont het dividendinkomen voor het aandeel Microsoft over de laatste 2 jaar, waarbij de groene staven de jaarlijkse dividendverhoging weergeven.

divdend-pci-msft-chart

Indien we het bovenstaande doortrekken op langere termijn dan worden de uitslagen nog veel groter en blijkt dat de positie in Microsoft bij een jaarlijkse dividendgroei van 10% (en een koerswinst van 10%) al binnen 12 jaar is uitgegroeid tot een inkomen van meer dan $1.000 op jaarbasis, tegen nu $270).

Overigens is die 10% helemaal niet onrealistisch, zowel voor het dividend als voor de koersontwikkeling, die normaal gesproken het dividend zal volgen op lange termijn (immers: blijft het dividend stijgen en doet de koers niets, dan is het dividendrendement op een gegeven moment onrealistisch hoog).

Als ik nog een stapje verder ga en de ontwikkeling van de totale positie van Microsoft op langere termijn bekijk, uitgaande van dezelfde 10% dividendgroei/koerswinst, dan is het huidige belang van €10.800 na zo’n 20 jaar al goed voor een waarde van $100.000. Kijken we nog verder, bijvoorbeeld 30 jaar vooruit, kan het belang al uitgegroeid zijn tot $375.000. Ter illustratie: de totale dividendportefeuille is momenteel ruim €234.000 waard.

Het bovenstaande is natuurlijk nog allerminst zeker. Alhoewel ik er de komende jaren alle vertrouwen in heb dat Microsoft zijn dividend met dubbele cijfers kan blijven verhogen, is dat op een termijn van 10, 20 of zelfs 30 jaar veel minder goed in te schatten, nog los van het feit dat er nu al jaarlijks meer dan $11 mrd wordt uitgekeerd.

SPREIDING EN ACTIEF BEHEER NOODZAKELIJK
Een beter beeld vormt dan ook de volledige dividendportefeuille, die, zoals u weet, momenteel uit 40 aandelen bestaat. Door de combinatie van een goede spreiding (over 40 aandelen) en een actief beheer, waarbij ik dividendverlagingen probeer voor te zijn (tot dusverre is dat nog steeds gelukt) is het zeer goed mogelijk om een constante dividendgroei op langere termijn te realiseren. Voor de dividendportefeuille zelf streef ik naar een minimale dividendgroei van 5% op jaarbasis. Dat (voorzichtig gekozen) percentage zal van jaar tot jaar verschillen en ligt tot dusverre een stuk hoger.

Net als voor Microsoft geldt ook voor de dividendportefeuille in zijn geheel dat door middel van herbeleggen van het dividend er op lange termijn een enorm kapitaal gerealiseerd kan worden. In principe bestaat de dividendportefeuille dan ook uit een verzameling Microsofts, die elk jaar meer dividend uitkeren, maar dan wel met een betere spreiding qua sectoren, regio’s etc.

Sinds de start in september 2011 werd in totaal al €26.453 aan dividend ontvangen en herbelegd voor de dividendportefeuille. In 2016 staat de teller inmiddels op €4.588, en dat bedrag loopt zoals gezegd elk jaar verder op. Dat resulteert nu al in een yield-on-cost van  5,9% tegen een actuele portefeuilleyield van 2,5%.

OP KORTE TERMIJN GROTE SCHOMMELINGEN
De dividendgroei verschilt natuurlijk wel van jaar tot jaar door enerzijds portefeuillewijzigingen (bijvoorbeeld wanneer een aandeel met een dividendrendement wordt ingeruild voor een aandeel met een rendement van 1,5%) en anderzijds het cyclische karakter van veel bedrijven. Zo verhoogden veel aandelen hun dividend tijdens de kredietcrisis niet of nauwelijks, om in de daarop volgende jaren hun dividend weer met forse sprongen te verhogen.

Een mooi voorbeeld hiervan is Dividend Aristocrat 3M, die in 2009, tijdens de kredietcrisis, zijn dividend met slechts 2% verhoogde tot $0,51 per kwartaal. Inmiddels betaalt 3M met $1,11 al ruim het dubbele op kwartaalbasis na dubbelcijferige dividendverhogingen de laatste paar jaar.

1 MILJOEN NA TWINTIG JAAR
Op basis van een zeer realistische jaarlijkse dividendgroei van 5% voor de huidige dividendportefeuille, in combinatie met eenzelfde koerswinst op jaarbasis is het door herbeleggen al na iets meer dan 20 jaar mogelijk om een totale waarde van €1 mln te bereiken.

Vervolgens duurt het slechts 9 jaar alvorens de grens van €2 mln is bereikt en komt de grens van €5 mln al na iets meer dan 40 jaar in zicht. Het spreekt voor zich dat het herbeleggingsefffect steeds krachtiger wordt met het verstrijken van de jaren (zie grafiek).

dp-lange-termijn

Ook vanzelfsprekend is dat bij een sterkere dividendgroei de bovenstaande mijlpalen theoretisch gezien nog sneller bereikt zullen worden.

In de praktijk hangt dat echter van veel factoren af, met als heet hangijzer de koersontwikkeling van de desbetreffende aandelen.

Immers, hoe harder een koers oploopt, hoe minder sterk het herbeleggingseffect zal zijn, aangezien er voor elke euro ontvangen dividend minder nieuwe aandelen gekocht kunnen worden.

Voor de dividendportefeuille is het voor mij dan vooral ook zaak om focus te houden op de (zeer) lange termijn, waarbij tussentijdse koersdalingen prima nieuwe instapmomenten vormen.

Een actief beheer is zoals aangegeven echter wel noodzakelijk: geen enkel aandeel is in staat het dividend eindeloos (met een voor mij acceptabel percentage) te blijven verhogen, en aan elke reeks, ook van de meest bekende Dividend Aristocrats, komt ooit een einde.


Een deel van dit artikel is niet beschikbaar. Accepteer eerst marketing cookies om de volledige inhoud te bekijken.


Bekijk hier de dividendportefeuille

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!