Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Advies Hildo Laman, 31 aug 2016 16:11

HAL: niet goedkoop, wel goed

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

De halfjaarcijfers van HAL waren niet erg verrassend. Het aandeel wordt hoger gewaardeerd dan de Net Asset Value. Dat is te verklaren, maar voor een koopadvies hebben we liever een lagere prijs. Het blijft houden.

De eerstehalfjaarcijfers van HAL waren niet slecht. De waarde per aandeel van de bezittingen van de investeerder, de ‘Net Asset Value’ (NAV), daalde weliswaar, maar de winsten die de deelnemingen opleverden zijn per saldo wel gestegen. Ook de omzet van de bedrijven die HAL in de portefeuille heeft steeg, met 4,0%. Dat is een goede ontwikkeling; groeiende bedrijven zijn in de regel meer waard dan niet groeiende.

De NAV van HAL was op 30 juni €157,30 per aandeel, tegen €172,80 een half jaar eerder. De grootste belegging van de maatschappij is het belang in opticiënketen GrandVision. Dit aandeel is in de eerste zes maanden gedaald, waardoor alle beleggingen van HAL samen ook minder waard zijn geworden. Inmiddels is de koers van GrandVision alweer wat hersteld. Andere grote belangen, Vopak, Boskalis, SBM Offshore en Safilo waren samen hetzelfde waard als een jaar eerder.

De koers van het aandeel HAL staat op dit moment zo’n 15% hoger dan de NAV van 30 juni. Dat gat is voor een deel te verklaren door de koersstijging van onder andere GrandVision en Boskalis sinds 30 juni. Daarnaast is niet zeker wat de marktwaarde van de niet beursgenoteerde deelnemingen is, zoals Timber and Building Supplies (Pontmeyer) en Ahrend. De waarde in geval van een verkoop kan hoger zijn dan de waardering die HAL nu meegeeft aan deze belangen. We denken dat de hogere aandelenkoers (ten opzichte van de NAV) niet onterecht is, omdat HAL tot op heden heeft bewezen goede keuzes te maken. Maar de waardering weerhoudt ons wel van een koopadvies. We denken dat beleggers niet erg ver boven de NAV-waarde zullen willen gaan zitten en verwachten dus geen extra hoog rendement vanwege zo’n effect. HAL is een prima investering, maar geen koopje.

Halfjaarcijfers HAL
In mln €H. 1 ‘16H.2 ‘15H. 1 ‘15
Nettowinst431291339
NAV per aandeel157,30172,80165,67
W.p.a. (€)5,643,814,57

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!