Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 17 aug 2016 17:50

Keurig kwartaal ABN Amro

0 0 Leestijd ongeveer

ABN Amro maakt de juiste keuzes, maar in de verzadigde Nederlandse markt en met de zeer lage rente is het extreem lastig om de indrukwekkende winstgroei van de afgelopen drie maanden door te trekken. Dat komt tot uitdrukking in een houdadvies.

De onderliggende winst van ABN Amro is in het tweede kwartaal sneller gestegen dan verwacht dankzij goede grip op de kosten en een betere gang van zaken bij retail banking. De onderneming gaat de kosten verder terugdringen. ABN Amro heeft in verschillende opzichten een goede periode achter de rug. De bank heeft eind juli besloten om mee te werken aan de schikking voor ondernemers aan wie in de afgelopen jaren ongeschikte rentederivaten zijn verkocht. Daarmee is de onzekerheid die gepaard gaat met een nieuwe onderhandelingsronde en mogelijk met een rechtszaak weggenomen. De eenmalige kosten die hieraan verbonden zijn, konden nog mooi in het tweede kwartaal worden meegenomen. De voorziening drukte de winst met €271 mln, maar beleggers beoordeelden de onderneming in de eerste plaats op de onderliggende nettowinst van €662 mln. Dat is 10% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar en het hoogste niveau sinds 2008. De bank slaagde er knap in om de onderliggende rentemarge ondanks de zeer lage rente weer wat op te schroeven. De marge van 152 basispunten lag net wat hoger dan in het eerste kwartaal (151) en in dezelfde periode van vorig jaar (142). Bij de divisie retail banking steeg de onderliggende winst met 17% naar €399 mln. Die verbetering werd deels teniet gedaan door een daling met 27% naar €53 mln bij de private banking-tak. Bij corporate banking nam de onderliggende winst met 6% toe naar €263 mln.
Dividend
ABN Amro gaat een interimdividend uitkeren van €0,40 per aandeel. Dat is 45% van de nettowinst, waarmee de onderneming toewerkt naar de doelstelling om tot 50% te delen met de aandeelhouders. De onderneming heeft die ruimte doordat de Common Equity Tier 1 ratio uitkwam op 16,2%. Het bedrijf hanteert een eigen doelstelling van 11,5-13,5%. De keerzijde van de grote reserves is dat het rendement op het eigen vermogen in de eerste jaarhelft iets is teruggelopen tot 13,1%. Dat is wel nog net iets meer dan de bandbreedte waar de bank zelf naar streeft (10-13%). Ondanks de mooie cijfers ziet ABN Amro nog ruimte voor verbetering. Die zit voornamelijk in het verder terugdringen van de kosten. De kosten-inkomstenverhouding van 61,8% moet volgend jaar worden teruggedrongen tot 56 à 60%. De komende tijd wordt voornamelijk bespaard op de uitgaven aan ondersteunende en controlerende activiteiten. Die wil ABN Amro met circa €200 mln verlagen, wat neerkomt op ongeveer 25% van de kosten in dit segment. In de loop van volgende maand zal volgens de eigen inschatting van de bank meer duidelijkheid komen over dit proces en over het aantal banen dat hiermee gemoeid is. Behalve op kostenbesparingen zet het concern ook in op meer dienstverlening via digitale kanalen. In de toelichting op de resultaten liet ABN Amro weten dat de Tikkie-app voor betalingen via Whatsapp door bijna 100.000 mensen wordt gebruikt. De financiële doelstellingen voor de periode na 2017 zal de bank opstellen op het moment dat er meer duidelijkheid komt over het nieuwe regelpakket Basel IV. De beurskoers schoot na de cijferpresentatie met 6% omhoog, maar in de loop van de handelsdag verdampte de helft van die winst.

Bekijk de detailpagina van ABN Amro

De onderliggende winst van ABN Amro is in het tweede kwartaal sneller gestegen dan verwacht dankzij goede grip op de kosten en een betere gang van zaken bij retail banking. De onderneming gaat de kosten verder terugdringen.

ABN Amro heeft in verschillende opzichten een goede periode achter de rug. De bank heeft eind juli besloten om mee te werken aan de schikking voor ondernemers aan wie in de afgelopen jaren ongeschikte rentederivaten zijn verkocht. Daarmee is de onzekerheid die gepaard gaat met een nieuwe onderhandelingsronde en mogelijk met een rechtszaak weggenomen. De eenmalige kosten die hieraan verbonden zijn, konden nog mooi in het tweede kwartaal worden meegenomen.

De voorziening drukte de winst met €271 mln, maar beleggers beoordeelden de onderneming in de eerste plaats op de onderliggende nettowinst van €662 mln. Dat is 10% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar en het hoogste niveau sinds 2008. De bank slaagde er knap in om de onderliggende rentemarge ondanks de zeer lage rente weer wat op te schroeven. De marge van 152 basispunten lag net wat hoger dan in het eerste kwartaal (151) en in dezelfde periode van vorig jaar (142). Bij de divisie retail banking steeg de onderliggende winst met 17% naar €399 mln. Die verbetering werd deels teniet gedaan door een daling met 27% naar €53 mln bij de private banking-tak. Bij corporate banking nam de onderliggende winst met 6% toe naar €263 mln.

Dividend

ABN Amro gaat een interimdividend uitkeren van €0,40 per aandeel. Dat is 45% van de nettowinst, waarmee de onderneming toewerkt naar de doelstelling om tot 50% te delen met de aandeelhouders. De onderneming heeft die ruimte doordat de Common Equity Tier 1 ratio uitkwam op 16,2%. Het bedrijf hanteert een eigen doelstelling van 11,5-13,5%. De keerzijde van de grote reserves is dat het rendement op het eigen vermogen in de eerste jaarhelft iets is teruggelopen tot 13,1%. Dat is wel nog net iets meer dan de bandbreedte waar de bank zelf naar streeft (10-13%).

Ondanks de mooie cijfers ziet ABN Amro nog ruimte voor verbetering. Die zit voornamelijk in het verder terugdringen van de kosten. De kosten-inkomstenverhouding van 61,8% moet volgend jaar worden teruggedrongen tot 56 à 60%. De komende tijd wordt voornamelijk bespaard op de uitgaven aan ondersteunende en controlerende activiteiten. Die wil ABN Amro met circa €200 mln verlagen, wat neerkomt op ongeveer 25% van de kosten in dit segment. In de loop van volgende maand zal volgens de eigen inschatting van de bank meer duidelijkheid komen over dit proces en over het aantal banen dat hiermee gemoeid is.

Behalve op kostenbesparingen zet het concern ook in op meer dienstverlening via digitale kanalen. In de toelichting op de resultaten liet ABN Amro weten dat de Tikkie-app voor betalingen via Whatsapp door bijna 100.000 mensen wordt gebruikt. De financiële doelstellingen voor de periode na 2017 zal de bank opstellen op het moment dat er meer duidelijkheid komt over het nieuwe regelpakket Basel IV. De beurskoers schoot na de cijferpresentatie met 6% omhoog, maar in de loop van de handelsdag verdampte de helft van die winst.

Bekijk de detailpagina van ABN Amro

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ