Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Michiel Pekelharing, 27 jul 2016 13:58

Dollar kan terrein gaan winnen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De richting van de valutamarkten wordt voor een groot deel bepaald door het beleid van centrale banken. Begin deze week schoot de yen bijvoorbeeld even met 2% omhoog ten opzichte van de dollar door aanwijzingen dat de monetaire maatregelen van de Bank of Japan minder effectief zijn dan werd verwacht. En woensdag stond de Federal Reserve in de schijnwerpers, waar voorzitter Janet Yellen voorsorteert op een renteverhoging voor het eind van dit jaar. Daar zag het lange tijd niet naar uit, want uit een rondgang van financiële nieuwsdienst Bloomberg langs een groot aantal economen bleek dat vlak na het Brexit-referendum minder dan 8% van de ondervraagden rekende op een rentezet voor eind 2016. Sindsdien is dat percentage opgelopen naar 48%.
Zodra de Fed daadwerkelijk tot actie overgaat, zal dat een behoorlijke impact hebben op de kracht van de dollar. Op het eerste gezicht is dankzij een redelijk goed draaiende economie en een inflatie van iets meer dan 1% de weg vrij voor de Amerikaanse centrale bank om de rente gestaag op te schroeven. De koers van de Fed zal dan steeds meer uit de pas gaan lopen met de ECB en de Bank of Japan, die voorlopig nog vasthouden aan extreem lage rentes en grote stimuleringsprogramma’s. Eerder dit jaar bleek al dat in die divergentie een groot gevaar schuilt. Toen de Fed bij de renteverhoging in december 2015 speculeerde op vier nieuwe verhogingen in het lopende jaar, won de dollar flink terrein ten opzichte van veel andere valuta’s. Omdat veel activa zoals grondstoffen in de Amerikaanse munt noteren, dreigde hiervan een deflatoire schok uit te gaan. Juist het risico van een snelle opmars van de dollar kan meespelen bij de Fed om de rente minder snel op te schroeven dan op basis van de economische cijfers verwacht mag worden.

 

De dollar kan in het kielzog van een stijgende Amerikaanse rente terrein winnen ten opzichte van valuta’s van landen en regio’s waar centrale banken vasthouden aan het stimulerende beleid. Dat kan echter wel een spannende rit worden, aangezien de verrassende beslissing van de Bank of England om de rente half juli ongewijzigd te laten illustreert dat centrale banken zich niet altijd in de kaarten laten kijken.

Lees ook: Grote honger naar nieuwe bedrijfsobligaties

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.