Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 6 jul 2016 16:04

De PIIGS zijn helemaal terug (helaas)

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelenbeurzen in de eurozone hebben zich sinds vorige week dinsdag krachtig, maar beslist niet volledig hersteld van de koersdalingen op vrijdag 24 en maandag 27 juni, de twee eerste handelsdagen na het Britse EU-referendum van donderdag 23 juni. Bovendien zorgde de Italiaanse bankencrisis begin deze week voor een nieuwe terugval van de koersen in de geplaagde muntunie. En aangezien er zeker nog ‘naschokken’ van de Brexit verwacht mogen worden, blijft de komende periode er voor aandelenbeleggers een van bedreigingen, maar zeker ook van koopkansen.

Binnen de eurozone was afgelopen week (slotkoersen van dinsdag) de AEX een van de sterkste stijgers met een rendement van +3,1%. En ook de beurzen van Madrid (+3,0%), Brussel (+2,3%) en Parijs (+1,8%) lieten mooie plussen zien. Maar niet in alle Europese hoofdsteden waren de kopers duidelijk in de meerderheid. In Frankfurt (+0,9%) was het herstel bepaald bescheiden, terwijl de Griekse beurs (-2,3%) zelfs negatief rendeerde.

Om het dus lichte herstel van de aandelenkoersen in de eurozone verder in perspectief te zetten, is het goed om de bovenstaande rendementen te vergelijken met die van de aandelenbeurzen elders in de wereld. Daar bleken de winsten inderdaad uitbundiger. Gemeten in lokale valuta deden onder meer de Britse FTSE (+6,6%), de Amerikaanse S&P500 (+4,4%), de Braziliaanse Bovespa (+3,7%) en de Chinese Shanghai Composite (+3,2%) het duidelijk beter dan de belangrijkste hoofdgraadmeters in de eurozone.

De voorzichtige conclusie van de eerste acht handelsdagen na het Britse EU-referendum is dus dat vooral aandelenbeleggers in de eurozone door de aanstaande Brexit gedupeerd zijn. En daar kwam begin deze week de zorg bij van de verdieping van de Italiaanse bankencrisis. De directe aanleiding was de opdracht die de ECB maandag gaf aan de Banca Monte dei Paschi di Siena, de grootste Italiaanse probleembank, om het aantal slechte leningen te verminderen. Daarop zakten niet alleen de koersen van Italiaanse, maar ook van andere Europese banken, na vorige week nog verder weg.

Binnen de breed samengestelde Europese Stoxxx600 (+2,3% rendement in de afgelopen week) waren negen van de tien slechtst renderende aandelen afkomstig uit de financiële sector, met de Banca Monte dei Paschi di Siena (-33,7%) als hekkensluiter. En hetzelfde fenomeen deed zich voor binnen de Stoxx50 van vijftig meest verhandelde Europese aandelen (+2,0% rendement in de afgelopen week). Hier drukten vooral Deutsche Bank (-3,4%) en Unicredit (-3,3%) de index naar beneden. Na de Brexit duikt daarmee ook het spook van de eurocrisis weer op op de handelsvloeren.

Om te onderstrepen welke rol de minder kredietwaardige landen in Europa dit jaar spelen op de beurs, merken we op dat de helft van de tien slechtst renderende hoofdgraadmeters ter wereld dit jaar tot nu toe wordt gevormd door de zogeheten (voormalige) PIIGS-landen, de Europese landen met een relatief hoge staatsschuld. Op de Italiaanse FTSEMIB (-26,3%), de Ierse ISEQ (-18,7%), de Portugese PSI (-17,3%), de Griekse ASE (-16,5%) en de Spaanse IBEX (-15,5%) hebben beleggers dit jaar tot nu toe veel geld verloren. Ter vergelijking: het rendement van de AEX in 2016 tot nu toe is -2,6%.

Hoewel we natuurlijk liever een mooie plus hadden gezien voor de AEX, zit u als Nederlandse particuliere belegger dus relatief goed in eigen land, de omringende West-Europese landen en de Verenigde Staten; op Wall Street staan de Dow Jones (+2,4) en de breed samengestelde S&P500 (+2,2%) nog steeds op een bescheiden plus. De pagina met onze koop-, houd- en verkoopadviezen voor aandelen op de internationale markten kan u hierbij tot inspiratie dienen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.