Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Freek Tewes, 1 jun 2016 15:34

Winstweek voor AEX

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

De afgelopen vijf handelsdagen (tot en met dinsdag) is de AEX 1,4% gestegen. Vorige week woensdag wist de AEX een winst te boeken van 1,3% door de overeenstemming over nieuwe leningen aan Griekenland, dalende Amerikaanse olievoorraden en het opgelopen ondernemersvertrouwen in Duitsland. ABN Amro (+2,2%) won op het bericht dat het in juni wordt opgenomen in de Europese Stoxx600-index. Midkapper Galapagos (+2,5%) lag goed in de markt doordat het van de autoriteiten akkoord heeft gekregen voor fase 3-patiëntenproeven voor reumamedicijn filgotinib.

Op donderdag sprokkelde de AEX er nog 0,4% bij. Opiniepeilingen in het VK wijzen erop dat de Britten geneigd zijn voor het EU-lidmaatschap te stemmen en uit de VS kwamen goede macrocijfers. Grootste daler was NN Group (-5,7%) door tegenvallende kwartaalcijfers. NN toverde nog wel een nieuw aandeleninkoopprogramma van €500 mln uit de hoge hoed. Bij de smallcaps was AMG de grootste stijger (+5,2%). Het bedrijf heeft een order van $40 mln ontvangen voor de levering van titaanaluminiden aan turbinebouwer MTU Aero Engines.

Op vrijdag won de AEX opnieuw 0,4%. De aandacht ging vooral uit naar de beursintroductie van Philips Lighting. Aan het eind van de dag waren de aandelen 10% meer waard dan de introductieprijs. Gaandeweg de middag verschoof de aandacht naar PostNL (+5,4%). De AFM liet de handel in de aandelen stilleggen, na geruchten dat het Belgische Bpost het bedrijf wil overnemen.

Maandag was een redelijk vlakke dag voor de AEX (+0,2%), mede door gesloten beurzen in de VS (Memorial Day) en het VK (bank holiday). Zondagavond werd duidelijk dat de overname van PostNL (+3,5%) niet doorging, maar speculatie bleef er alom. Smallcapper Van Lanschot (+8,0%) stond in de schijnwerpers doordat UBS en Kepler Chevreux de bank op €750-1100 mln waarderen. Dat kan ook de plus van Delta Lloyd (+1,2%) verklaren, want de verzekeraar wil van zijn 30%-belang af. Op de lokale markt raakte Esperite (-36,3%) een derde van zijn beurswaarde kwijt. De accountant van EY waarschuwde in het jaarverslag voor ‘substantiële onzekerheid’ over het voortbestaan van het bedrijf.

Op dinsdag moest de AEX 0,9% inleveren. ArcelorMittal (+3,8%) was in trek dankzij licht herstel van de staalprijs en strengere antidumpingmaatregelen. Boskalis (-2,4%) eindigde onderaan in de AEX. De rechtbank oordeelde dat de beschermingswallen van Fugro legitiem zijn, waardoor Boskalis bakzeil haalde. Delta Lloyd (-1,6%) startte de verkoop van zijn belang in Van Lanschot (-5,5%), middels een mini-beursgang. Esperite (+25,3%) wist te herstellen van de koersval van maandag, nadat het in een persbericht de berichtgeving van het FD weerlegde. Coca-Cola European Partners eindigde op zijn eerste handelsdag 5,2% boven de introductiekoers.

Woensdag stond de AEX rond de middag op een verlies van 0,6%. Ahold (+3,1%) was blikvanger na bekendmaking van een hoger dan verwachte kwartaalwinst. Op 10 juni staan er twee beursgangen op de rol: ASR (€18-22 per aandeel) en Basic-Fit (€15-20 per aandeel). Nu 95% van de aandelen is aangemeld, gaat het bod op USG People definitief door. Beleggers kunnen hun stukken alsnog tot 15 juni aanmelden.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!