Updates

Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
image description
Opinie Freek Tewes, 1 jun 2016 15:34

Winstweek voor AEX

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden

De afgelopen vijf handelsdagen (tot en met dinsdag) is de AEX 1,4% gestegen. Vorige week woensdag wist de AEX een winst te boeken van 1,3% door de overeenstemming over nieuwe leningen aan Griekenland, dalende Amerikaanse olievoorraden en het opgelopen ondernemersvertrouwen in Duitsland. ABN Amro (+2,2%) won op het bericht dat het in juni wordt opgenomen in de Europese Stoxx600-index. Midkapper Galapagos (+2,5%) lag goed in de markt doordat het van de autoriteiten akkoord heeft gekregen voor fase 3-patiëntenproeven voor reumamedicijn filgotinib.

Op donderdag sprokkelde de AEX er nog 0,4% bij. Opiniepeilingen in het VK wijzen erop dat de Britten geneigd zijn voor het EU-lidmaatschap te stemmen en uit de VS kwamen goede macrocijfers. Grootste daler was NN Group (-5,7%) door tegenvallende kwartaalcijfers. NN toverde nog wel een nieuw aandeleninkoopprogramma van €500 mln uit de hoge hoed. Bij de smallcaps was AMG de grootste stijger (+5,2%). Het bedrijf heeft een order van $40 mln ontvangen voor de levering van titaanaluminiden aan turbinebouwer MTU Aero Engines.

Op vrijdag won de AEX opnieuw 0,4%. De aandacht ging vooral uit naar de beursintroductie van Philips Lighting. Aan het eind van de dag waren de aandelen 10% meer waard dan de introductieprijs. Gaandeweg de middag verschoof de aandacht naar PostNL (+5,4%). De AFM liet de handel in de aandelen stilleggen, na geruchten dat het Belgische Bpost het bedrijf wil overnemen.

Maandag was een redelijk vlakke dag voor de AEX (+0,2%), mede door gesloten beurzen in de VS (Memorial Day) en het VK (bank holiday). Zondagavond werd duidelijk dat de overname van PostNL (+3,5%) niet doorging, maar speculatie bleef er alom. Smallcapper Van Lanschot (+8,0%) stond in de schijnwerpers doordat UBS en Kepler Chevreux de bank op €750-1100 mln waarderen. Dat kan ook de plus van Delta Lloyd (+1,2%) verklaren, want de verzekeraar wil van zijn 30%-belang af. Op de lokale markt raakte Esperite (-36,3%) een derde van zijn beurswaarde kwijt. De accountant van EY waarschuwde in het jaarverslag voor ‘substantiële onzekerheid’ over het voortbestaan van het bedrijf.

Op dinsdag moest de AEX 0,9% inleveren. ArcelorMittal (+3,8%) was in trek dankzij licht herstel van de staalprijs en strengere antidumpingmaatregelen. Boskalis (-2,4%) eindigde onderaan in de AEX. De rechtbank oordeelde dat de beschermingswallen van Fugro legitiem zijn, waardoor Boskalis bakzeil haalde. Delta Lloyd (-1,6%) startte de verkoop van zijn belang in Van Lanschot (-5,5%), middels een mini-beursgang. Esperite (+25,3%) wist te herstellen van de koersval van maandag, nadat het in een persbericht de berichtgeving van het FD weerlegde. Coca-Cola European Partners eindigde op zijn eerste handelsdag 5,2% boven de introductiekoers.

Woensdag stond de AEX rond de middag op een verlies van 0,6%. Ahold (+3,1%) was blikvanger na bekendmaking van een hoger dan verwachte kwartaalwinst. Op 10 juni staan er twee beursgangen op de rol: ASR (€18-22 per aandeel) en Basic-Fit (€15-20 per aandeel). Nu 95% van de aandelen is aangemeld, gaat het bod op USG People definitief door. Beleggers kunnen hun stukken alsnog tot 15 juni aanmelden.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!