Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 31 mei 2016 09:05

Hunter Douglas rijgt kralen in volwassen markt

0 0 Leestijd ongeveer

Voor beleggers die een relatief voorspelbare inkomstenbron zoeken, zouden het dividendrendement van 3,6% en de mooie waardering zwaarder moeten wegen dan het gebrek aan oog voor aandeelhouders. Hunter Douglas krijgt voor deze groep een koopadvies.

De omzetontwikkeling van Hunter Douglas wordt sterk beïnvloed door de stemming op de huizenmarkt. Die ontwikkelt zich vooral voorspoedig in Noord-Amerika, het belangrijkste afzetgebied voor het concern. Daar komt dan nog eens bij dat ook in Europa de huizenverkopen weer aantrekken.

Hunter Douglas is de grootste producent van raambekleding zoals luxaflex ter wereld. Het concern bestaat uit een verzameling van meer dan 125 ondernemingen in meer dan 100 landen. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in de ontwikkelde wereld. Europa was vorig jaar goed voor 36% van de inkomsten en Noord-Amerika voor 47%. De geografische balans is de afgelopen jaren overigens behoorlijk verschoven. In 2009 was Europa nog het belangrijkste afzetgebied (42% concernomzet) met een duidelijke voorsprong op Noord-Amerika (36% concernomzet). De verschuiving wordt voornamelijk veroorzaakt door de hogere marktgroei in de Verenigde Staten, aangezien de kleine overnames van de afgelopen jaren geen al te grote impact hadden op de omzetontwikkeling.

De familie Sonnenberg heeft de touwtjes stevig in handen en steekt weinig energie in het informeren van andere aandeelhouders en geïnteresseerden

Daar komt dit jaar verandering in. De onderneming maakte namelijk op 17 maart bekend dat het de merken Levolor en Kirsch overneemt van Newell Rubbermaid. Samen hebben Levolor en Kirsch een jaaromzet van $302 mln en er werken 2600 mensen. De Noord-Amerikaanse concernomzet is sinds 2010 toegenomen van $868 tot $1,2 mrd. Het aantal medewerkers is in die periode met 5% gegroeid tot 6689, maar door de overname neemt het personeelsbestand in de regio toe tot meer dan 9000. Mede door de recente aankoop kunnen de inkomsten groeien tot meer dan $1,5 mrd in het lopende jaar. Dat is naar verwachting goed voor meer dan de helft van de concernomzet – en ruim dubbel zoveel als de grootste lokale concurrent Springs Window Fashions. De nadruk op expansie in de VS betaalt zich vooralsnog goed uit. Dankzij de positie van marktleider profiteert Hunter Douglas optimaal van het recente herstel van de Amerikaanse huizenmarkt. De totale verkopen van bestaande en nieuwe huizen kwamen voor het eerst sinds negen jaar boven de zes miljoen uit in april van dit jaar. Daar komt bij dat doe-het-zelf-ketens zoals Home Depot en Lowe’s als enkele van de weinige winkelketens onverwacht sterke kwartaalcijfer publiceerden over het eerste kwartaal. Die groei speelt Hunter Douglas in de toekomst steeds meer in de kaart. De aankoop van Levolor en Kirsch vergroot namelijk niet alleen het marktaandeel, maar de onderneming boort ook nieuwe verkoopkanalen aan. Beide merken worden voornamelijk verkocht via doe-het-zelf-zaken. Hunter Douglas genereert de afzet voor het overgrote deel via eigen winkels.

In Europa, waar het concern eveneens marktleider is, ontwikkelt de markt zich ook redelijk gunstig. De aantrekkende economische groei zorgt ervoor dat de huizenverkopen in veel landen weer in de lift zitten. Op de Nederlandse markt schoot de gemiddelde huizenprijs in de eerste drie maanden met 5,5% omhoog en het aantal verkopen nam met bijna een vijfde toe tot 34.810 ten opzichte van een jaar eerder. Dat vormt echter een groot contrast met bijvoorbeeld Frankrijk en Italië, waar de prijzen nog steeds onder druk staan. Per saldo blijft de afzetgroei op dit continent voorlopig achter bij die in Noord-Amerika. Dat geldt al helemaal voor de omzetontwikkeling in opkomende markten. Landen in Latijns-Amerika en Azië zijn samen goed voor 14% van de omzet. In de afgelopen jaren lag dat percentage 2 procentpunt hoger. Die daling wordt voor een groot deel veroorzaakt door de afzwakkende economische groei in China – waar de onderneming relatief een kleinere speler is dan op andere belangrijke markten – en economische en politieke onzekerheid in Brazilië.

Dollargevoelig
Het toenemende belang van de Noord-Amerikaanse activiteiten maakt het concern nog gevoeliger voor de capriolen van de dollar. De kracht van de Amerikaanse munt leidde er vorig jaar bijvoorbeeld toe dat de omzet met 5% daalde. Zonder het valuta-effect (-9%) zouden de inkomsten juist licht zijn toegenomen. Een sterke Amerikaanse munt was in het verre verleden nooit een probleem voor de onderneming. Tussen 1956 en 1976 trok Hunter Douglas zich terug uit de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor stond aanvankelijk even in het Canadese Montreal, maar sinds 1971 is Rotterdam de zetel. Voor de aandeelhoudersvergadering moeten beleggers echter elk jaar afreizen naar Willemstad op Curaçao. Officieel is het bedrijf gevestigd op de Antillen, aangezien het in Nederland verboden is om zowel directeur als commissaris te zijn. Ralph Sonnenberg – nakomeling van Henry Sonnenberg die in 1919 een voorloper van het bedrijf oprichtte – combineerde jarenlang deze rollen. Hij bezit ruim 80% van de gewone aandelen en meer dan 99% van de preferente stukken. Dit jaar is de bijeenkomst op 7 juni, maar aandeelhouders hoeven niet de illusie te hebben dat ze daar enige invloed kunnen uitoefenen. Vorig jaar heeft Sonnenberg zijn zonen David en Marko, die al 25 jaar bij het bedrijf werken, aangesteld als topmannen. De familie heeft de touwtjes stevig in handen en steekt weinig energie in het informeren van andere aandeelhouders en geïnteresseerden.

De cijfers zijn bijvoorbeeld de meest in het oog springende afwijking in de verslagen uit de verschillende jaren. De onderneming gebruikt namelijk al een aantal jaar op rij grotendeels dezelfde teksten en foto’s in het jaarverslag. Deze opstelling roept de vraag op waarom de familie Sonnenberg er nog niet voor gekozen heeft om het bedrijf als private onderneming voort te zetten. Het antwoord is dat de prijs om de overige beleggers uit te kopen hoger ligt dan Ralph Sonnenberg wil betalen. In 2005 breidde hij toenmalige belang van 52,6% via een tenderprocedure al flink uit. Vervolgens kocht het bedrijf zelf in 2008 een groot deel van de vrij verhandelbare stukken op, om deze vervolgens in te trekken. Het uitkopen van de resterende aandeelhouders lijkt een logische volgende stap. Aangezien de focus bij de operaties in 2005 en 2008 heel sterk lag op het zo goedkoop mogelijk opkopen van de stukken, hoeven beleggers geen hoop te koesteren op een mooie overnamepremie. Dat maakt het aandeel echter niet meteen ongeschikt als investering. De strategie van kralen rijgen in een volwassen markt maakt Hunter Douglas juist interessant voor beleggers waarvan de belangen voor een groot deel overeen komen met die van de familie Sonnenberg: een bedrijf dat geleid wordt als een (langzaam) groeiende inkomstenbron en waar (uit vrees voor verwatering) geen ruimte is voor grote overnames.

Het bedrijf zoekt een balans in het uitkeren van dividend en het beschermen van de balans, zodat de uitkering in sommige jaren aanzienlijk sterker stijgt dan in andere. In de vier jaar tussen 2010 en 2014 nam het dividend in totaal slechts met 8% toe naar €1,35, maar over 2015 steeg de uitkering met 11% naar €1,50. De winstontwikkeling voor het lopende jaar laat zich door de sterke invloed van valutaschommelingen en van de overname van Levolor en Kirsch lastig voorspellen. Een toename van circa 5% ten opzichte de €4,35 van vorig jaar is het meest waarschijnlijke scenario. Met een k/w van minder dan 10 is Hunter Douglas aantrekkelijk gewaardeerd – vooral als rekening gehouden wordt met de waarde van de beleggingsportefeuille ($200 mln) die in november 2014 weer is opgestart.

Lees ook: Hunter Douglas doet overname

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ