Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Johan Brinkman, 11 mei 2016 18:24

Commentaar: Tweemaal nuchter blijven over Value8

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Ieder jaar kent aandelen die los van tegenvallende cijfers of moeilijke marktomstandigheden negatief in het nieuws komen. Klassiekers zijn World Online (2000), Ahold (2003) en Fortis (2009). Meer recent is Imtech een schrikbeeld voor beleggers. De status van deze voorbeelden blijk uit het feit dat er direct naar verwezen wordt als zich weer een nieuw schandaal lijkt aan te dienen, zoals eerder dit jaar bij Arcadis.

Het geval van Arcadis is ook een fraaie illustratie van de dilemma’s waarvoor beleggers zich zien geplaatst. Verloor het aandeel Ahold bij de bekendmaking van het boekhoudschandaal op één dag meer dan de helft van zijn waarde, in andere gevallen bleef terecht of onterecht langer de twijfel knagen. Zo gaven en geven de beheerders van onze defensieve portefeuille het ingenieursbureau het voordeel van de twijfel en hebben wij dit aandeel in onze Koerswijzer ook nog steeds op houden staan.

Vorige week heeft zich een nieuw geval aangediend van een mogelijk klassiek beursschandaal, dat voor hetzelfde geld met de bekende sisser zou kunnen aflopen. Zover is het echter nog niet, en de rel heeft sinds vorige week al heel wat stof doen opwaaien. In de eerste dagen verloor het aandeel ruim 20%, hetgeen met slotkoersen van dinsdag is teruggebracht naar ruim 14%. Vervelend, maar verliezen die als het hierbij blijft snel vergeten kunnen zijn.

Maar ondertussen zit je er als belegger toch mee. Het zekere voor het onzekere nemen en met een verlies(je) verkopen? Of vasthouden aan je fundamentele waardering voor het aandeel in de overtuiging dat de koers zich herstelt? De opvatting van onze sectorredacteur is dat de boekhouding van Value8 volgens het boekje is gegaan en hij houdt daarom vast aan zijn koopadvies in de Koerswijzer (met een beleggingshorizon van twaalf maanden).

Dat is een nuchtere benadering, maar er is ook een andere oplossing. Hoewel ook de beheerder van onze portefeuille met Nederlandse aandelen de aantijgingen tegen Value8 in twijfel trekt, is hij toch bevreesd dat het negatieve sentiment het aandeel verder zal wegdrukken. Hij heeft het daarom ingeruild voor een ander. Vanuit een portefeuillebenadering is ook dat een nuchtere benadering: geen diskwalificatie van een aandeel op de lange termijn, maar vanwege het sentiment wel de voorkeur geven aan een alternatief.

Lees ook: Topbeloningen moeten kunnen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!