Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 5 mei 2016 13:45

Beleggen zoals Buffett, maar dan beter

0 0 Leestijd ongeveer

Van heinde en verre zakten vorig weekend beleggers af naar Omaha, om er de jaarvergadering van Berkshire Hathaway bij te wonen. De topman van dat bedrijf wordt gezien als een de meest succesvolle beleggers ooit. Zijn fans wilden met hun eigen oren horen wat Warren Buffett te vertellen heeft.

Warren E. Buffett (Omaha, 30 augustus 1930) is de bestuursvoorzitter van Berkshire Hathaway. Met een geschat vermogen van 68,9 miljard dollar is hij de op twee na rijkste man op aarde en de belichaming van zakelijk succes. In de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten, is het een wijdverbreid verschijnsel om alles wat hij doet na te apen.

Elk jaar trekken tigduizenden van heinde en verre naar Omaha, de staat Nebraska, om er de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Buffett, bij te wonen. Samen met zijn dorpsgenoot en zakenpartner Charles T. Munger (Omaha, 1 januari 1924) bouwde hij Berkshire Hathaway (medio jaren zestig een weinig rendabele textielfabriek) langzaam uit tot een conglomeraat, een zakenimperium met belangen in andere bedrijven.

Het evenement vindt plaats in een stadion dat onderdak biedt aan 40.000 bezoekers.

De aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway lijkt in niets op wat we gewend zijn en het is zeker geen gapende vertoning van twee oude mannen. Het evenement vindt plaats in een stadion dat onderdak biedt aan 40.000 bezoekers. Aandeelhouders die geen plaatsen weten te bemachtigen, kunnen het spektakel in de omringde zalen op een groot scherm volgen. Eigenlijk is de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, vooral door de urenlange vragensessie, een gratis seminar van de twee beste en beroemdste beleggers ter wereld.

Als u wilt meeliften op het succes van Buffett en Munger dan kunt u in de eerste plaats aandelen van Berkshire Hathaway kopen. Het A-aandeel is met 217.260 dollar wel prijzig. Gelukkig bestaan er B-aandelen en die doen 144.78 dollar.

Wilt u echter de beleggingsstrategie imiteren, dan moet u op zoek gaan naar ondergewaardeerde aandelen van bedrijven met een sterke merknaam, een goed management, een groot marktaandeel, gedegen cijfers en groeimogelijkheden. Voorwaar geen sinecure! Over hoe u in waarde-aandelen moet beleggen, zijn boeken vol geschreven en er worden ook cursussen gegeven. De simpelste manier om Buffett te volgen, is door hem te spiegelen en alle aandelen te (ver)kopen die hij (ver)koopt, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Hoewel Buffett niet graag in zijn kaarten laat kijken, is hij als institutionele grootbelegger verplicht om vier keer per jaar de posities van Berkshire Hathaway te openbaren. Dat gebeurt via het meldingsformulier 13F, dat voor eenieder toegankelijk is bij de SEC, de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse tegenhanger van Nederlandse toezichthouder AFM, de Autoriteit Financiële Markten.

De Amerikaanse vermogensbeheerder Mebane Faber van Cambria Investment Management pluisde de 13F’s van Berkshire Hathaway door, maar dan vanaf het jaar 2000. Als u telkens 50 dagen na de kwartaalwisseling uw gelijkgewogen beleggingsportefeuille actualiseerde op basis van de tien grootste aandelenposities van Berkshire Hathaway, dan outperformt u niet alleen duidelijk de S&P500, u doet het dan ook nog eens beter dan Buffett en Munger. Op jaarbasis is er dus sprake van een bovengemiddeld rendement van 4 respectievelijk 5 procentpunten.

Qis 2016.05.03 BRK

Onder het ludieke motto: beter goed gejat, dan slecht bedacht, volgt hierna het jongste overzicht met de tien grootste aandelenposities van Berkshire Hathaway. De lijst weerspiegelt de stand van zaken per 31 december 2015, die medio februari werd vrijgegeven. De volgende update volgt later deze maand met peildatum 31 maart 2016.

Qis 2016.05.03 Holdings

Lees ook: Snurer blikt vooruit: help het is mei

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.