Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Advies Jaap Barendregt, 16 mrt 2016 11:23

Altice ondoorzichtiger

0 0 Leestijd ongeveer

Operationeel boekt Altice met margestijging goede resultaten, al geldt dat niet voor de omzet. Het operationeel resultaat stijgt, maar verdere winstcijfers ontbreken. Altice is voor speculatief ingestelde beleggers en wij blijven bij ons verkoopadvies.

Bij Altice spelen twee belangrijke ontwikkelingen. De eerste is dat de kabelaar na overnames bij de overgenomen partijen radicaal de kosten weet te reduceren. De operationele marge (ebitda) gaat daardoor snel omhoog. Maar die kostenoperaties gaan ten koste van de omzet en die moet, nadat de fase van het wegbezuinigen van overbodige kosten voorbij is, uiteindelijk voor de winstgroei zorg dragen. De tweede is de schuld die ontstaat door de grote hoeveelheid overnames, waarvan die van Cablevision nog moet worden goedgekeurd en dus ook betaald. Jaarcijfers De jaarcijfers geven enig uitsluitsel over de gang van zaken. De aangepaste operationele marge van Altice steeg van 32,3% naar 38,0%. Daarbij zijn de cijfers aangepast voor overnames (die tellen het hele jaar mee) en desinvesteringen (die tellen het hele jaar niet mee). De toename werd vooral bereikt in Frankrijk (van 28,1% naar 35,0%), Portugal (van 36,9% naar 41,2%) en de Dominicaanse Republiek (van 46,9% naar 51,9%), niet toevallig landen waar recent overnames zijn gepleegd. De wet van de communicerende vaten werkte bij Altice weer bijna perfect. Want in bijna alle landen waar de marge steeg, daalde de omzet en in landen waar de omzet constant bleef of steeg, stagneerde de margegroei of daalde die. De VS (12,5% van de omzet) toonde een gunstig beeld: de omzet steeg er en de marge nam ook licht toe.

Bekijk de detailpagina van Altice

De twee belangrijkste markten in 2015 waren Frankrijk (62,8%) en Portugal (13,4%). In beide landen daalde de jaaromzet en steeg de marge. Voor Frankrijk zijn gedetailleerde gegevens beschikbaar. Bij de glasvezelactiviteiten zette de stabiele stijging van het aantal klanten door: circa 300.000 erbij, naar 4,9 miljoen. Wel nam de gemiddelde omzet per glasvezelgebruiker af van €41 naar €39,30. Bij DSL (koper) daalde het aantal kabelklanten met 1 miljoen naar 9 miljoen. Ook bij Mobiele diensten nam het aantal Franse klanten in 2015 af: van 16,2 miljoen naar 15,1 miljoen. Hun gemiddelde verbruik daalde van €22,50 naar €22,20. In het vierde kwartaal van 2015 kwam een kleine verandering in de neergaande lijn: bij Mobiele diensten kreeg Altice 140.000 postpaid-klanten meer. De aankoop van SFR verrijkte het concern met tv-diensten, met 2,8 miljoen klanten. In april en mei doen in de VS de verschillende autoriteiten een uitspaak over de overname van Cablevision. Na toestemming zal de schuld van Altice andermaal toenemen. De huidige stand is €35,7 mrd netto, dus verminderd met de kasmiddelen. Gerelateerd aan de ebitda van €6,6 mrd levert dat een ratio van 5,3. Daarmee is Altice een hoogrisicobelegging. Het bedrijf nam niet de moeite om afschrijvingen, amortisaties, rentekosten en belastingen te melden en publiceerde geen nettoverlies- of -winstcijfer. De markt ziet een kleine winst voor 2016 en komt uit op een k/w van 62,5. Dat alles maakt Altice uiterst speculatief.

Lees meer over Altice

Bij Altice spelen twee belangrijke ontwikkelingen. De eerste is dat de kabelaar na overnames bij de overgenomen partijen radicaal de kosten weet te reduceren. De operationele marge (ebitda) gaat daardoor snel omhoog. Maar die kostenoperaties gaan ten koste van de omzet en die moet, nadat de fase van het wegbezuinigen van overbodige kosten voorbij is, uiteindelijk voor de winstgroei zorg dragen. De tweede is de schuld die ontstaat door de grote hoeveelheid overnames, waarvan die van Cablevision nog moet worden goedgekeurd en dus ook betaald.

Jaarcijfers

De jaarcijfers geven enig uitsluitsel over de gang van zaken. De aangepaste operationele marge van Altice steeg van 32,3% naar 38,0%. Daarbij zijn de cijfers aangepast voor overnames (die tellen het hele jaar mee) en desinvesteringen (die tellen het hele jaar niet mee). De toename werd vooral bereikt in Frankrijk (van 28,1% naar 35,0%), Portugal (van 36,9% naar 41,2%) en de Dominicaanse Republiek (van 46,9% naar 51,9%), niet toevallig landen waar recent overnames zijn gepleegd. De wet van de communicerende vaten werkte bij Altice weer bijna perfect. Want in bijna alle landen waar de marge steeg, daalde de omzet en in landen waar de omzet constant bleef of steeg, stagneerde de margegroei of daalde die. De VS (12,5% van de omzet) toonde een gunstig beeld: de omzet steeg er en de marge nam ook licht toe.

Bekijk de detailpagina van Altice

De twee belangrijkste markten in 2015 waren Frankrijk (62,8%) en Portugal (13,4%). In beide landen daalde de jaaromzet en steeg de marge. Voor Frankrijk zijn gedetailleerde gegevens beschikbaar. Bij de glasvezelactiviteiten zette de stabiele stijging van het aantal klanten door: circa 300.000 erbij, naar 4,9 miljoen. Wel nam de gemiddelde omzet per glasvezelgebruiker af van €41 naar €39,30. Bij DSL (koper) daalde het aantal kabelklanten met 1 miljoen naar 9 miljoen. Ook bij Mobiele diensten nam het aantal Franse klanten in 2015 af: van 16,2 miljoen naar 15,1 miljoen. Hun gemiddelde verbruik daalde van €22,50 naar €22,20. In het vierde kwartaal van 2015 kwam een kleine verandering in de neergaande lijn: bij Mobiele diensten kreeg Altice 140.000 postpaid-klanten meer. De aankoop van SFR verrijkte het concern met tv-diensten, met 2,8 miljoen klanten.

In april en mei doen in de VS de verschillende autoriteiten een uitspaak over de overname van Cablevision. Na toestemming zal de schuld van Altice andermaal toenemen. De huidige stand is €35,7 mrd netto, dus verminderd met de kasmiddelen. Gerelateerd aan de ebitda van €6,6 mrd levert dat een ratio van 5,3. Daarmee is Altice een hoogrisicobelegging. Het bedrijf nam niet de moeite om afschrijvingen, amortisaties, rentekosten en belastingen te melden en publiceerde geen nettoverlies- of -winstcijfer. De markt ziet een kleine winst voor 2016 en komt uit op een k/w van 62,5. Dat alles maakt Altice uiterst speculatief.

Lees meer over Altice

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ