Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Freek Tewes, 25 feb 2016 09:15

Delta Lloyd blijft een gokje

0 0 Leestijd ongeveer

Met de operationele winsten en kosten is weinig aan de hand, maar met de solvabiliteit des te meer. Wij denken dat de claimemissie te klein is om deze onzekerheid weg te nemen. Gebrek aan transparantie speelt hierbij ook een rol. Wij handhaven ons verkoopadvies.

Delta Lloyd maakte woensdag de jaarcijfers bekend, maar kondigde ook aan de omvang van de voorgenomen claimemissie te verkleinen. Waar eerst over een emissie tot €1 mrd werd gesproken, is dit nu verlaagd naar €650 mln. Of dit logisch en verstandig is, betwijfelen wij.

Goed winstgevend jaar
Delta Lloyd zag de (IFRS-)nettowinst in 2015 met 65% dalen tot €128 mln, maar onderliggend was er sprake van een sterke verbetering. Het operationeel nettoresultaat verbeterde van €434 mln in 2014 naar €678 mln in 2015. Het resultaat van de productie Leven nam toe van €418 mln naar €432 mln en het operationeel brutoresultaat nam met 61% toe. De premie-inkomsten uit schadeverzekeringen stegen met 3% naar €1,3 mrd, maar het operationeel brutoresultaat liep terug van €134 mln naar €106 mln door een hoger aantal claims. De combined ratio verslechterde daardoor van 94,5% naar 96,2%, wat nog wel lager is dan de 98% die Delta Lloyd door de cyclus heen nastreeft. De operationele kosten kwamen uit op €619 mln, iets onder de doelstelling van €620 mln. Delta Lloyd wil tegen 2018 de operationele kosten met 10% hebben verlaagd. Gezien de kostenreputatie van de verzekeraar achten wij dit haalbaar.

Hocus pocus solvabiliteit
Zo’n 25-30% van de aandeelhouders was ontevreden over de omvang van de claimemissie. Een dag voor de cijfers kondigde Delta Lloyd aan zijn 30,5%-belang in Van Lanschot terug naar de beurs te gaan brengen. Het belang stond voor €263 mln in de boeken. Hiermee speelt Delta Lloyd zo’n €100 mln aan kapitaal vrij, wat de solvabiliteit met 8 procentpunt verbetert. Een verbetering van 20 procentpunt moet komen van optimalisatiemogelijkheden. Eind november werd nog over 15 procentpunt gesproken en dat was met inbegrip van de verkoop van het belang in Van Lanschot. De emissie is nu teruggebracht tot €650 mln. Merkwaardig is dat de oorspronkelijke emissie van €1 mrd goed was voor 30 procentpunt, terwijl de €650 mln nu voor 25 procentpunt staat. Hoewel niet lineair lijkt dit aan de hoge kant.

Daarnaast zegt de verzekeraar de solvabiliteit met 7 procentpunt te hebben verhoogd in het vierde kwartaal door optimalisaties. Echter, door het niet waterdicht herverzekeren van het langlevenrisico is de solvabiliteit met 14 procentpunt gedaald. Overall kwam de ratio aan het eind van 2015 uit op 131% tegen 136% een kwartaal eerder. Uit dit alles trekken wij twee conclusies. Ten eerste is de transparantie op solvabiliteitsgebied ver te zoeken door het gegoochel met percentages. Ten tweede geeft het verloop van de ratio in de afgelopen maanden aan hoe snel deze kan verslechteren ondanks optimalisatiemaatregelen in het vierde kwartaal. Delta Lloyd had er verstandig aan gedaan om de emissie €200 mln hoger in te steken. Was de balans maar zo sterk als de operationele resultaten.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!