Updates

Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 24 feb 2016 14:10

Zoeken naar positief signaal in markt bedrijfsobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden

Na de onaangename eerste twaalf dagen van februari lijkt er momenteel enige stabilisatie op de financiële markten zichtbaar. Het is echter zoeken naar een overtuigend positief signaal. Volgens obligatiestrategen van Barclays Capital kijken obligatiebeleggers tegen verliezen aan op bankleningen en achtergestelde leningen die zijn uitgegeven door niet-financiële partijen, de zogeheten ‘corporate hybrids’. Deze obligatiebeleggers zoeken tekenen van stabilisatie op de aandelenmarkt. Dat komt, zo meent Barclays Capital, omdat de markt voor euro-bedrijfsobligaties niet (meer) liquide genoeg is om een echt goed beeld van het marktsentiment te geven. De broker noemt het ‘ironisch’ dat de aandelenmarkt juist weer naar de markt voor bedrijfsobligaties kijkt. Problemen daar worden door aandelenbeleggers als een voorbode van onrust op de aandelenmarkt gezien.

Solide euro-investmentgrade-leningen staan dit jaar op een bescheiden winst van 0,6%

De markt voor euro-bedrijfsobligaties geeft, zoals gezegd, echter geen helder signaal. De lichte paniek op de markt voor de relatief nieuwe variant van achtergestelde bankleningen – de ‘contingent convertibles’ of ‘coco’s’ – is in ieder geval verdwenen. Tussen eind 2015 en 11 februari liep de risico-opslag op de door Markit samengestelde iBoxx Euro Contingent Convertible Index van dertig coco’s op van een kleine 600 tot ruim 1002 basispunten. De afgelopen anderhalve week is de risico-opslag op deze index wel weer gedaald, maar hij staat met zo’n 844 basispunten nog wel ruim 240 basispunten boven het niveau van eind vorig jaar. Ook het herstel van de Deutsche Bank 6% coco, een symbool van de negatieve stemming rond Europese banken, is nog niet heel overtuigend. De lening viel terug van 94 eind vorig jaar tot ruim 72, en is hersteld tot ongeveer 78.

Dit is een lastige omgeving voor obligatiebeleggers. Solide euro-investmentgrade-leningen staan dit jaar op een bescheiden winst van 0,6%. Dat is echter volledig aan de daling van de Duitse vijfjaarsrente te danken. Dit segment biedt in de huidige marktomstandigheden enige bescherming tegen onrust op de markten, maar is door het lage effectief rendement van slechts 1,71% kwetsbaar voor een stijging van de lange rente. De meer risicovolle euro high yield-bedrijfsobligaties bieden een veel hoger effectief rendement van ruim 6%, maar staan door het huidige negatieve segment op een verlies van ruim 2,2%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles