Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 24 feb 2016 12:12

Aandelen, verse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De verblijftijd verschilt van aandeel tot aandeel. Je hebt hotstocks en goedehuisvaderaandelen, maar de trend om aandelen sneller te verkopen zet ook in 2016 door. Zoals de zaken er nu voorstaan is ArcelorMittal aardig op weg om de hotstock van het jaar worden.

Wat zijn hotstock en goedehuisvaderaandelen? Hotstocks zijn de populaire jongens van de beurs. Hun aandelen gaan als warme broodjes over de toonbank, terwijl de handel bij goedehuisvaderaandelen, of zoals u wilt weduwen- en wezenfondsen, beduidend minder stormachting verloopt. Goedehuisvaderaandelen zijn geen aandelen die je koopt voor de snelle winst, maar je houdt ze bij, voor je kinderen en kleinkinderen. Vaak zijn dit aandelen van grote bekende bedrijven met een rijke historie, zoals de illustere hoofdaandelen van de Amsterdamse beurs.

Het past in de trend om aandelen sneller te verkopen

Over hoofdaandelen gesproken, beleggers houden hun aandelen uit de AEX in de regel tien maanden aan. Midkap-aandelen blijven evenwel langer in de portefeuille, zo’n dertien maanden. En de gemiddelde verblijftijd van smallcaps bedraagt door de bank genomen zelfs twee jaar en twee maanden

Als we de cijfers voor 2016 mogen doortrekken naar het einde van het jaar, dan zien we dat de trend om aandelen sneller te verkopen doorzet. Op basis van de volumegegevens tot dusver blijkt dat de verblijftijd van AEX-aandelen in de eerste zeven handelsweken gezakt is tot 9 maanden. Deze daling is deels te wijten aan de verkoopgolf van de voorbije weken, maar toch. Het past in de trend om aandelen sneller te verkopen: 9,1 maanden per 19 februari 2016, 10,5 maanden in 2015, 11,6 maanden in 2014 en 12,1 maanden in 2013.

Qis 2016.02.24 2015

Van de AEX-fondsen mag RELX Group zich dit jaar verheugen op het trouwste beleggerspubliek. Beleggers houden hun aandelen van het mediabedrijf gemiddeld 16 maanden bij. De top-3 wordt gecompleteerd door Wolters Kluwers en Aalberts Industries, met in hun kielzog: Heineken, Unilever en AkzoNobel. Gemiddeld blijven de aandelen 13 maanden in dezelfde handen. Aan de andere kant van het spectrum heb je de hotstocks ArcelorMittal en Delta Lloyd. Zij wisselen relatief snel van eigenaar, na 35 respectievelijk 44 handelsdagen. De snelle jongens van de beurs hebben het ook voorzien op Air France-KLM, Fugro en TomTom. En aangezien we het nu toch over Midkap-aandelen en snelle jongens hebben, door de bank genomen houden beleggers hun positie in Flow Traders 16 maanden aan, maar de Midkapper dat echt in handen is van langetermijnbeleggers is Sligro Foods. De aandelen worden pas na zes jaar doorverkocht.

Qis 2016.02.24 2016

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.