Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 23 feb 2016 17:26

Zwak halfjaar BHP Billiton

0 0 Leestijd ongeveer

BHP Billiton heeft de omzet in het halfjaar van begin juli tot eind december met 37% zien dalen naar $15,7 mrd. De onderneming hanteert een gebroken boekjaar dat op 30 juni afloopt. Het nettoresultaat sloeg in deze periode om van een winst van $4,3 mrd naar een verlies van $5,7 mrd. De terugval was voor een deel het gevolg van eenmalige tegenvallers, zoals een afschrijving van ruim $1 mrd op het belang in de (ingestorte) Samarco-dam in Brazilië. Het grootste deel van de zwakke cijfers is echter te wijten aan de scherpe prijsdaling van de grondstoffen die BHP Billiton uit de grond haalt en verhandelt. De olieprijs ligt 50% lager dan een jaar geleden, voor ijzererts komt de terugloop op 40%, terwijl kolen en koper ruim 20% goedkoper zijn geworden. Het is bijna volledig aan die prijsdalingen te wijten dat de ebit – die een beter beeld geeft van de onderliggende ontwikkeling – onderuit is gegaan van $8,3 naar $1,3 mrd. De operationele cashflow daalde met 45% naar $5,3 mrd en de nettoschuldpositie van bijna $26 mrd is ongeveer even groot als een jaar geleden.

BHP Billiton verwacht dat een herstel van de grondstofprijzen er voorlopig niet in zit

De sterke druk op de resultaten vormde voor kredietbeoordelaars zoals Standard & Poor’s en Moody’s aanleiding het oordeel over de onderneming neerwaarts bij te stellen. Op korte termijn is de kans op betalingsproblemen vrij klein, aangezien de jaarlijkse aflossingsverplichtingen voorlopig niet hoger liggen dan $3 mrd. Het overgrote deel van de schuld hoeft pas na 2020 te worden terugbetaald. BHP Billiton verwacht echter dat een herstel van de grondstofprijzen er voorlopig niet in zit, aangezien de productiecapaciteit de laatste jaren flink is toegenomen en nu voor veel producten hoger ligt dan de consumptie. De onderneming kiest er daarom voor om de kapitaalinvesteringen met $3,5 mrd extra te verlagen en om een interimdividend uit te keren van $0,16. Een jaar geleden was dat nog $0,62. Branchegenoot Glencore heeft onlangs het dividend volledig geschrapt, dus de zet van BHP Billiton komt niet helemaal als een verrassing.

Bekijk de detailpagina van BHP Billiton

Het aandeel viel dinsdag na de cijferpublicatie met 3,5% terug. In de voorgaande maand was de koers nog met ruim 30% opgeveerd na een forse afstraffing in de tweede helft van 2015. In deze volatiliteit zal voorlopig geen verandering komen en het houdadvies is dan ook nog steeds van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!