Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 23 feb 2016 16:55

Cash is King

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Bijna 90% van de bedrijven uit de S&P500-index heeft de cijfers gepubliceerd en zoals gebruikelijk heeft 65-70% de gemiddelde analistenverwachting overtroffen. Soms was er enige sturing, of mogelijk zelfs manipulatie, nodig om aan de verwachtingen te voldoen. Volgens de financieel bestuurders van Amerikaanse bedrijven is dit schering en inslag – uiteraard niet bij hun bedrijf – zo blijkt uit onderzoek van drie Amerikaanse economen dat recent in het vakblad Financial Analysts Journal werd gepubliceerd.

Een van de belangrijkste waarschuwingssignalen dat een bedrijf zijn winsten manipuleert is wanneer winst en cashflow langdurig uit elkaar lopen

De economen stuurden enquêtes naar bijna 400 financieel topbestuurders en interviewden twaalf van hen in persoon. Volgens deze bestuurders stelt één op de vijf bedrijven de cijfers niet correct voor. Dat hoeft niet per se onwettig te zijn. Een van de ondervraagde bestuurders gaf een voorbeeld uit zijn eigen praktijk. Hij liet zien hoe een legale wijziging in de boekhoudkundige verwerking van de variabele beloning van het management de winstcijfers iets verbeterde. Deze aanpassing bracht de winst per aandeel op het niveau waarop de analisten hadden gerekend zonder dat zij nu precies konden achterhalen hoe hun winstverwachting zo fraai werd waargemaakt.

Het viel de ondervraagde financieel bestuurders op dat analisten veel aandacht besteden aan de verlies- en winstrekening en de balans, maar veel minder aan het cashflowoverzicht. Dat is opmerkelijk, op zijn zachtst gezegd. Een van de belangrijkste waarschuwingssignalen dat een bedrijf zijn winsten manipuleert is wanneer winst en cashflow langdurig uit elkaar lopen, stellen de financieel topbestuurders terecht. Het negeren van het cashflowoverzicht is een doodzonde. Cash, niet de door financieel topbestuurder en/of account gestuurde winstcijfers, is immers ‘king’.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!