Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 23 feb 2016 10:47

Bank of America Merrill Lynch: Centrale Banken

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Volgens economen van Bank of America Merrill Lynch hebben centrale banken nog voldoende middelen om een milde recessie te bestrijden.

Het negatieve sentiment op de financiële markten is volgens Bank of America Merrill Lynch (BofA ML) te wijten aan drie factoren: de negatieve effecten van de lage olieprijs, de groeivertraging in China en de vrees dat centrale banken de economie niet meer kunnen helpen. De lauwe reactie van de aandelen- en valutamarkten op de meest recente beleidswijzigingen van de ECB en de Bank of Japan worden door beleggers als signaal van tanende invloed van centrale banken gezien Volgens de broker waren de verwachtingen over het ECB-beleid echter tot onrealistische hoogten opgelopen. Ook liet de communicatie van de ECB te wensen over. Het ingrijpen van de Bank of Japan viel ongelukkigerwijs samen met een algehele verslechtering van het sentiment op de markten.

BofA ML denkt dan ook dat centrale banken nog steeds de markten en de economie in beweging kunnen zetten. Maar de benodigde ‘ammunitie’ verschilt per centrale bank. De Federal Reserve staat er volgens de broker het beste voor. Die kan de rente immers nog naar 0% verlagen, kan de rentecurve nog ‘manipuleren’ via een herhaling van ‘operatie twist’ – de VS heeft meer ruimte om de lange rente te laten dalen dan de eurozone of Japan – of kan een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming (QE) starten.

De Japanse centrale bank daarentegen heeft al enorme QE-programma’s achter de rug en heeft de rente in negatief terrein gebracht. De ECB heeft nog wel wat meer ruimte, meent BofA ML, omdat het direct leningen van banken kan kopen. Een optie die de Fed niet heeft. Volgens de broker hebben de centrale banken dus nog voldoende mogelijkheden om een milde, maar niet een scherpe, recessie te bestrijden. Een scherpe recessie wordt door BofA ML ook niet verwacht. Daarvoor was de opbouw van de overcapaciteit tijdens het zwakke herstel van de afgelopen jaren ook te gering. <

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!