Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Freek Tewes, 23 feb 2016 16:34

Aegon: Tegenvallende cijfers over het vierde kwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Tegenvallende cijfers over het vierde kwartaal leiden tot handhaving van het houdadvies.

Aegon maakte vrijdag 19 februari tegenvallende resultaten bekend. Hoewel de nettowinst in het vierde kwartaal met 20% op jaarbasis steeg, kwam de onderliggende winst voor belastingen 14% lager uit op €486 mln (consensus 515). De oorzaak van de tegenvaller lag in de VS. Aegon boekte eenmalige pensioenposten en hogere uitkeringen op zorgverzekeringen, maar het is de vraag in hoeverre deze eenmalig zijn. Daarnaast viel de nieuwe productie tegen. De waarde van nieuwe contracten kwam door de lage rente 24% lager uit op €149 mln. In de VS daalde die waarde zelfs met 27%. Dat de nettowinst wel 20% hoger lag, was te danken aan een meevallertje. In 2008 en 2009 moest Aegon flink afboeken op beleggingen in gestructureerde Amerikaanse rommelhypotheken, maar nu de markt is aangetrokken, kon Aegon een deel van die afboekingen weer laten vrijvallen.

Aegon stelde begin januari tijdens de ‘Investor Day’ dat de winstgevendheid de komende jaren mede door bezuinigingen verder moet worden opgevoerd. Dat moet vanaf 2018 leiden tot een besparing van €200 mln per jaar. De solvency II-ratio bleef met 160% ruimschoots binnen de ten doel gestelde bandbreedte van 140-170%. Het rendement op eigen vermogen lag in het vierde kwartaal op 8,3%, tegenvallend in het licht van de 9,2% een jaar eerder. De doelstelling van 10% tegen 2018 is nog bepaald niet binnen handbereik. Aegon keert een slotdividend uit van €0,13 per aandeel, waarmee het totaaldividend uitkomt op €0,25. Van het aandeleninkoopprogramma van €400 mln, dat in januari werd gestart, is inmiddels 25% gerealiseerd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!