Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 23 feb 2016 10:40

Kampioen boekhouden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Voetbalclub Ajax was afgelopen zondag met 3-0 te sterk voor Excelsior. Volgens kenners is de aantrekkelijkheid van het voetbal van Ajax niet om over naar huis te schrijven. Het draait bij het beursgenoteerde bedrijf puur om wedstrijden winnen en zoveel mogelijk geld verzamelen.

Voor aandeelhouders van de beursgenoteerde club is dat een goed teken, hoewel het hen nog niets heeft opgeleverd in al die jaren. De aandelenkoers van Ajax staat structureel onder de introductiekoers van 11,34 euro uit 1998. Er is op weinig animo voor het aandeel en op sommige dagen wordt maar een enkel stuk verhandeld. Dit jaar kan daar weleens verandering in komen, want de verwachting is dat hoge inkomsten de toch al ruime kas van Ajax verder zullen spekken.

Halfjaarcijfers

Afgelopen vrijdag (19 februari) maakte Ajax zijn halfjaarcijfers bekend en deze vielen licht tegen. Er werd een winst geboekt van 2 miljoen euro en voor de rest van het jaar wordt een lager resultaat verwacht. Ajax liep vele miljoenen mis door niet in de Champions League te acteren en daarnaast werd weinig geld verdiend met het verkopen van spelers. Het feit dat er winst wordt geboekt is voor een voetbalclub echter al een hele prestatie. En dat is hoofdzakelijk te danken aan het bestuur van Ajax. Dat smijt niet met miljoenen als het sportief even wat minder gaat en daarnaast geldt er een duidelijk plafond aan salarissen. Voor aandeelhouders is dit in elk geval een goed teken, hoewel supporters daar waarschijnlijk anders over denken.

Wat opvalt, is dat het financiële resultaat voornamelijk afhangt van het aantal spelersverkopen. De grote Europese clubs beschikken over steeds meer geld en daarom lopen de transferbedragen flink op. Elk jaar worden nieuwe records verbroken en volgens experts zal deze trend de komende jaren doorzetten. Met transfers kan Ajax daarom veel meer verdienen dan met het bereiken van de Champions League, omdat door de concurrentie van vermogende clubs de kans erg klein is dat Ajax ver in het toernooi komt.

Het aandeel Ajax reageert daarom ook veel sterker op transferberichten dan op kampioenschappen of het bereiken van de Champions League of andere Europese competities. Wanneer er berichten zijn over het aantrekken of verkopen van spelers komt het aandeel in beweging. Zo ook in september 2014. Ajax maakte bekend dat Daley Blind aan Manchester United werd verkocht voor 17,5 miljoen euro. Het aandeel steeg die dag met 6,7% naar 10,25 euro.

Spelersverkoop

Ajax heeft inmiddels een aantal paradepaardjes in huis die de komende tijd met flinke winst kunnen worden verkocht. Tijdens de winterstop deed het Italiaanse Napoli een bod op twee spelers van Ajax. Voor Davy Klaassen had de Italiaanse club ongeveer 20 miljoen euro over en voor Riechedly Bazoer ongeveer 30 miljoen. Beiden werden niet verkocht, maar Ajax moet er rekening mee houden dat zij komende zomer opnieuw in de belangstelling staan van steeds meer grote clubs.

Afgelopen weekend maakte De Telegraaf bekend dat de zaakwaarnemer van Bazoer verkennende gesprekken voert met Chelsea. FC Barcelona en Manchester City zijn andere kapitaalkrachtige clubs die om de handtekening van Bazoer strijden. Het contract van de speler loopt tot 2020 en Ajax kan daarom de hoofdprijs vragen. In de wandelgangen wordt een bedrag genoemd inclusief bonussen van 40 miljoen euro. Dit zou weleens de meest lucratieve transfer in de historie van het Nederlands voetbal kunnen worden en dat zal het aandeel Ajax een enorme oppepper geven.

Spannend jaar

Voor aandeelhouders van Ajax lijken er betere tijden aan te komen. De enorme bedragen die de kas van Ajax verder kunnen spekken zullen hoe dan ook een keer ten goede komen aan de aandeelhouders. Dat Ajax direct of indirect de Champions League gaat halen is gezien de stand van de competitie vrijwel zeker. En daarnaast is er altijd nog een kans dat Ajax van de beurs wordt gehaald.

Kansen voor aandeelhouder Ajax:

  • Grote inkomsten transfers spelers
  • Bereiken Champions League
  • Ajax haalt aandeel van de beurs tegen hogere koers

Het is al langer bekend dat binnen de club de wens regeert om Ajax van de beurs te halen. De beursnotering heeft veel meer belemmeringen opgeleverd dan plezier. Met name de publieke openheid van zaken die Ajax bij elke handeling moet geven zorgt voor ontevredenheid binnen het bestuur. Ajax beschikt over een kas van bijna 100 miljoen euro en al langer wordt erover gespeculeerd wat de club met dit geld gaat doen. Wanneer spelersverkopen nog eens tientalen miljoenen in het laatje brengen dan kan Ajax probleemloos besluiten de beursnotering te beëindigen. Ajax wil de aandeelhouder van het eerste uur niet met verlies opzadelen. Daarom is de kans groot dat er een minimaal bod wordt gedaan van 11,34 euro.

5 miljoen aandelen (26%) Ajax op de beurs

Mogelijke koers beursexit 11,34 euro

= 57 miljoen euro

 

Mogelijke inkomsten transfers:

Klaassen 20 miljoen euro

Bazoer 37 miljoen euro

= 57 miljoen euro

 

Volg de forumdiscussie over Ajax op Eurobench.

 

Kans voor open doel

Het aandeel Ajax noteert al een tijdje stabiel rond 8 euro. Het ontdoet zich van de nerveuze stemming op de beurzen. Wanneer Ajax zijn twee sterspelers komende zomer verkoopt dan kan de voetbalclub met die inkomsten de beursnotering beëindigen. Aangezien het bestuur van Ajax de financiële zaken tegenwoordig belangrijker lijkt te vinden dat de sportieve lijkt deze kans reëel. Op de slotkoers van vrijdag (19 februari) kan dat een rendement opleveren van 35%. Het is de vraag of ook in Rotterdam het aandeel Ajax als een koopje wordt gezien.