Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Gerhard Verduijn, 19 feb 2016 12:07

Belegger van de week: Ann Das

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De Belgische Ann Das (49) woont in Nederland en heeft in Rome binnenhuisarchitectuur gestudeerd. Ze belegt om te zijner tijd een pied-à-terre te kunnen kopen in haar geliefde Italië.

Waarom bent u met beleggen begonnen?
‘Eind 2013 kreeg ik na mijn scheiding een mooi bedrag in handen. Op een spaarrekening zetten was gezien de lage rente geen optie. Ik heb toen contact gezocht met een bevriende vermogensbeheerder met een goede staat van dienst. Hij heeft een beleggingsplan voor me gemaakt, waarna ik hem mijn spaarpot heb toevertrouwd. Ik heb geen zin om dagkoersen te volgen, laat staan er telkens op te moeten reageren. Mijn geld zit nu in een modelportefeuille en dat bevalt me prima, want ik heb er weinig omkijken naar.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?
‘Heel actief ben ik dus niet. Maar het doel is helder: ik beleg met het oog op m’n oudedagsvoorziening. Ik ben heel internationaal ingesteld en heb die genen doorgegeven aan mijn kinderen, die over de wereld verspreid zitten. Ik zou graag over een poosje een kapitaaltje bij elkaar gesprokkeld hebben waarmee ik een pied-à-terre in Italië kan kopen. Ik heb er gestudeerd en vele jaren de vakanties doorgebracht, hou heel veel van het land en ben als binnenhuisarchitect geïnspireerd geraakt door La Dolce Vita. Het lijkt me heerlijk om er straks meer tijd te kunnen doorbrengen.’

Wat was uw grootste succes?
‘Mijn grootste succes is dat ik, ondanks de magere beurstijden sinds ik ben gaan beleggen, toch nog steeds in de plus sta. Dat is een groot compliment aan mijn vermogensbeheerder. Hij heeft een sterke mix van aandelen en obligaties voor me samengesteld.’

Wat was uw grootste teleurstelling?
‘In algemene zin is dat de beursmalaise van de laatste tijd. Het is duidelijk dat ook mijn portefeuille het in januari moeilijk heeft gehad. Ik had natuurlijk gehoopt dat ik er beter voor zou staan, maar ik kan met de ups en downs leven en laat eventuele aanpassingen in m’n portefeuille met een gerust hart aan de professionals over. De beste beleggers blijven ook in roerige tijden rustig zitten.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?
‘Weinig. Ik krijg maandelijks een overzicht toegestuurd en kan de stand van zaken ook online bekijken. Dat doe ik zo nu en dan en daar blijft het dan bij. Je praat dan hooguit over een uurtje of twee per maand.’

Wat is uw beleggingsstijl?
‘Licht avontuurlijk. Ik beleg voor 50% in aandelen, 45% in obligaties en de resterende 5% wordt als liquiditeit aangehouden. Ik ben geen gokker, maar ook zeker niet vies van enig risico. Zonder risico immers geen winst.’

Wat is uw grootste ergernis?
‘Bedrijven zijn vaak niet open over hun aanpak. Soms komt er dan later aan het licht dat ondernemingen floreren dankzij kinderarbeid, of dat ze het niet zo nauw nemen met het milieu. In zulke bedrijven wil ik niet beleggen. Ik vind het humanitaire aspect heel belangrijk, net als respect voor de natuur. Het lastige is dat je vaak niet uit de bedrijfsgegevens kunt opmaken welk beleid een onderneming op die terreinen precies voert. Ook daarom heb ik een professional in de arm genomen.’

Welke belegger bewondert u het meest?
‘Ik weet weinig van de internationale financiële wereld en ben in feite nog een groentje als het om beleggen gaat. Ik blijf daarom dicht bij huis. Ik heb veel waardering voor mijn eigen vermogensbeheerder. Hij is koel gebleven op de woelige baren en dat vertaalt zich in een keurig rendement. Petje af.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?
‘Ik ben bang dat het nog wel een tijdje op en neer kan gaan. China, het Midden-Oosten, de Amerikaanse verkiezingen, grondstoffenprijzen: het zijn allemaal factoren die een rol spelen en waar wij totaal geen invloed op hebben. Ik ben al blij als we een periode van stabilisatie krijgen.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?
‘Beleg niet met het idee om op de korte termijn te scoren. Laat je niet gek maken door de bewegingen op de beurzen, maar blijf rustig zitten waar je zit. En let goed op waar je precies in belegt, ook vanuit het oogpunt van een betere wereld.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!