Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Michiel Pekelharing, 17 feb 2016 09:42

Welke beleggingskansen biedt de markt voor zonne-energie

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Het klimaatakkoord dat bijna tweehonderd landen vorig jaar sloten in Parijs maakt de weg vrij voor een verdere groei van duurzame energiebronnen zoals windmolens en zonnepanelen. In de Verenigde Staten is de capaciteit van generatoren op basis van zonne-energie in het afgelopen decennium al met een factor dertig gegroeid, naar 20 miljoen megawatt-uur, maar daarmee is deze energiebron, ondanks de groei, nog maar goed voor slechts 0,5% van de totale energieconsumptie van het land. Ook in andere regio’s is zulke snelle groei vanaf een laag niveau zichtbaar.

Desondanks is de sector op de beurs bepaald nog geen succes. In China is de productie van zonnecellen de laatste jaren flink opgeschroefd en de overcapaciteit die hierdoor is ontstaan speelt een grote rol bij de forse daling van zonne-ETF’s als de Guggenheim Solar ETF, die in de afgelopen vijf jaar met ruim driekwart is gedaald. Een andere factor achter die correctie is de forse terugval van de olieprijs, die ook de prijzen van concurrerende energievormen onder druk zet. Hierdoor heeft zelfs het akkoord in Parijs niet kunnen voorkomen dat de ETF met ongeveer 50% onderuit is gegaan ten opzichte van februari 2015.

Tegenwind door (Chinese) overcapaciteit en de lage olieprijs maakt het onverstandig om de sector te bespelen via een breder mandje aandelen. Daar komt bij dat er veel bedrijven actief zijn die moeite hebben om de hoge verwachtingen waar te maken. Een goed voorbeeld is Solar City (SCTY). De koers van dit aandeel veerde vanaf begin november met bijna 100% op dankzij nieuwe Amerikaanse regelgeving, maar is sinds eind 2015 met ruim 70% gedaald als gevolg van grotere vertragingen bij de bouw van eigen productiefaciliteiten.

First Solar (FSLR) en SunPower (SPWR) zijn betere keuzes dan Solar City. Beide ondernemingen zijn winstgevend en hebben bovendien ruime ervaring met het produceren van zonnecellen en het opvoeren van de effectiviteit. Dat laatste is de sleutel voor succes in deze bedrijfstak. SunPower is actief in het hele segment – van de kleinste dakinstallatie tot de grote velden met generatoren in de woestijn – en wordt verhandeld voor iets meer dan 13 maal de verwachte winst. First Solar richt zich voornamelijk op grote projecten, waarbij er langlopende contracten worden afgesloten voor de energielevering. Dankzij de stabielere kasstroom ligt de k/w bij dit aandeel (16) iets hoger dan bij SunPower.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!