Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Advies Jeroen Boogaard, 17 feb 2016 10:51

Voorzichtige ommekeer in portefeuille Nieuwe Steen Investments

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

NSI laat een winstherstel zien, maar wij vrezen dat de bezetting en de huren voorlopig onder druk blijven staan. Bij een disagio van circa 20% en een dividendrendement van 7% is echter al veel slecht nieuws in de koers verwerkt, zodat wij ons houdadvies herhalen.

Vastgoedfonds Nieuwe Steen Investments (NSI) heeft het jaar afgesloten met een direct beleggingsresultaat van €50,6 mln (+4%). Per aandeel steeg het resultaat van €0,34 naar €0,35, in lijn met de verwachting van het bedrijf. Het is voor het eerst sinds 2008 dat de operationele winst per aandeel weer stijgt. Dit is echter grotendeels te danken aan lagere financieringslasten en twee eenmalige posten. Onderliggend blijft het beeld zwak, met een autonome daling van de brutohuuropbrengsten van 2%. Bij de Nederlandse kantoren (64% van de portefeuille) liepen de huren op deze basis met ruim 6% terug, bij de winkels was er een plus van 4,3%.

Hoge leegstand
De bezettingsgraad bleef stabiel op een laag niveau van 77,3%, waarbij een verbetering bij de kantoren een hogere leegstand bij de winkels compenseerde. De hogere bezettingsgraad van de kantoren is te danken aan de verkoop van grotendeels leegstaande panden en de aankoop van betere kantoren.
De markt blijft kampen met een structureel overaanbod. Toch ziet NSI kans om de bezettingsgraad van de hele portefeuille dit jaar te verhogen. Grote slagen verwachten wij hier echter niet. Door de structureel lastige markt zien we voorlopig ook weinig ruimte voor een betere autonome huurontwikkeling. Daarvoor moet de kwaliteit van de portefeuille eerst verder omhoog.

Lees ook: Vastgoed kan ook renderen bij stijgende rente

Na de verkoop van het belang in de Belgische dochter staat NSI er financieel weer sterker voor. De druk op de balans is ook afgenomen nu de kantoren voor het eerst sinds jaren weer meer waard werden. Helaas stond daar een afwaardering van de winkels tegenover, zodat de opwaardering van de portefeuille per saldo slechts €0,4 mln bedroeg. Het dividend wordt opgetrokken naar €0,27 per aandeel (2014: €0,25). <

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!