Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Jeroen Boogaard, 17 feb 2016 10:50

Flinke tegenwind voor Groothandelsgebouwen

0 0 Leestijd ongeveer

Groothandelsgebouwen heeft het erg lastig. Voor de aandeelhouders is het te hopen dat er een beurs-exit komt. Een bod onder intrinsiek (€49) is echter reëel. Wij volstaan daarom met een houdadvies.

Het directe beleggingsresultaat van Groothandelsgebouwen, dat het gelijknamige kantoorpand in Rotterdam exploiteert, is in 2015 gedaald met 39,3% naar €2,8 mln. Exclusief een eenmalige last kwam de winst ruim 7% lager uit, op circa €4,3 mln of €2,82 per aandeel. Groothandelsgebouwen werd geraakt door het vertrek van LyondellBasell, een van zijn grootste huurders, waardoor de bezettingsgraad terugliep van 82,3 naar 71,2%. Bovendien brachten nieuwe huurcontracten gemiddeld lagere huren met zich mee. Toch steeg de waarde van het pand met 7,1% naar €159,4 mln, doordat de nieuwe taxateur CBRE het pand hoger taxeert.

Met het Cambridge Innovation Center (CIC) wist Groothandelsgebouwen begin dit jaar een nieuwe grote huurder aan te trekken, zodat de bezettingsgraad naar verwachting weer duidelijk zal toenemen. De huuropbrengsten zullen in 2016 echter slechts gering stijgen.

Er wordt geen dividend uitgekeerd. Dit heeft te maken met de onzekere uitkomst van de lopende gesprekken over een overname van het fonds of verkoop van het pand. Mislukken die gesprekken, dan is een renovatie van het pand noodzakelijk. Dit zou een investering van €28 mln vergen, zo concludeerde IBUS, die op verzoek van een aantal grootaandeelhouders het pand vorig jaar onder de loep nam. <

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!