Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
image description
Advies Jaap Barendregt, 17 feb 2016 13:15

DSM lijkt over dieptepunt winst heen te zijn

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Het perspectief voor 2016 is goed, maar dat komt vooral door de niet-autonome factor van de wisselkoers van de Zwitserse frank en door de vitamine-E-prijs. Bij een k/w van 14,5 en een dividendrendement van 3,9% handhaven we daarom ons houdadvies.

De belangrijkste activiteit, Nutrition, dat circa tweederde van de omzet vormt, vertoonde voor het eerst in vele kwartalen weer een positief beeld. Dan hebben we het niet alleen over de omzet, maar ook over het operationeel resultaat (ebitda). De divisie maakt onder meer voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier. Bij de Nutrition-omzet profiteerde DSM vooral van hoeveelheidsstijging en wisselkoersen, waardoor de jaaromzet met 14% steeg.

Bekijk de detailpagina van DSM

Het bedrijf heeft wel last van prijsconcurrentie bij vitamine-E. Bij de ebitda heeft het bedrijf door veel productiekosten in Zwitserland juist last gehad van negatieve effecten van de wisselkoers van de in januari 2015 sterk geapprecieerde Zwitserse frank. In het vierde kwartaal steeg de ebitda echter toch, voor het eerst. Maar DSM kon de kwartaalomzetstijging niet een-op-een doorzetten bij de ebitda – de operationele marge daalde van 17,8% naar 16,3%. De vitamine-E-prijs lijkt in 2015 op €5 per kg te zijn uitgebodemd en de Zwitserse frank vertoont sinds januari verzwakking tegenover de euro. Beide effecten zullen dus in 2016 minder groot zijn, met positieve effecten voor de winstgevendheid van DSM.

Lees ook: Uitverkoop aan Beursplein nog niet ten einde

De tweede divisie, Performance Materials, die is gespecialiseerd in hoogwaardige kunststoffen, vezels en coatings voor oppervlaktebehandeling, zag de jaaromzet met 3% stijgen en de ebitda door kostenbesparingen met 19%. De omzet vertoonde eind 2015 een opleving.

Voor 2016 denkt DSM te voldoen aan haar doelstelling van een ebitda-stijging van meer dan 5%. De winstdaling over 2015 (zie tabel) was echter aanleiding om het dividend niet te verhogen. Wij blijven na deze cijfers bij ons houdadvies. <

in mln €20152014
Omzet voortgezette activiteiten77227051+10%
Ebitda voortgezette activiteiten10751038+4%
Nettowinst voortgezette activiteiten383414-7%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!