Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter, 17 feb 2016 12:52

Column: Het R-woord is terug

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden

Met de slechte start van het beursjaar 2016 zijn analisten en beleggers bezorgd over de perspectieven voor de rest van dit jaar en daarna. Uit een poll van Bloomberg blijkt dat één op de vijf Amerikanen verwacht dat de VS dit jaar in een recessie belanden. Deze onzekerheid heeft geleid tot de nodige volatiliteit en maakt bedrijven voorzichtiger in hun verwachtingen voor dit jaar. Een dalende aandelenmarkt kan echter zowel oorzaak als gevolg zijn van een verzwakkende economie. De Amerikaanse econoom George Perry schreef begin februari een artikel waarin hij liet zien dat er de laatste vijftig jaar zeven bearmarkten zijn geweest, waarvan er vijf resulteerden in een recessie. Deze recessies begonnen in 1969, 1973, 1981, 2001 en 2007. De bearmarkten van 1966 en 1987 werden niet gevolgd door een recessie, terwijl de recessies in 1980 en 1990 niet werden voorspeld door bearmarkten.

Intussen duikt het ‘R-woord’ steeds vaker op in de krantenkoppen, en het sombere sentiment wordt nog versterkt door recente ontwikkelingen, zoals het faillissement van V&D. Onderzoek uit januari laat echter zien dat de economie in de eurozone zijn hoofd boven water weet te houden. Hoewel de inkoopmanagersindex en de economische sentimentindicator van de Europese Commissie in januari een dip lieten zien, blijven de verwachtingen voor heel 2016 positief.

Ook over de Amerikaanse economie bestaan echter twijfels. Zo schat analist Michael Feroli van J.P.Morgan de kans dat de Amerikaanse economie het komende jaar in een recessie belandt op 92%. Veel economen denken echter niet dat er een recessie komt. Zij menen dat de aandelenmarkten overdreven hebben gereageerd op een aantal tegenvallende rapporten en zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles