Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Tips Menno van Hoven, 17 feb 2016 10:53

Swatch Group

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Swatch Group zakte in februari naar een nieuw dieptepunt. De ijzersterke financiële positie en sterke kasstroom maken het aandeel koopwaardig.

Het bedrijf achter (naast Swatch) bekende merken als Tissot, Longines, Rado en Omega piekte in 2013 nog met een hoogste koers ooit van ongeveer CHF600, en noteert inmiddels op CHF314. Een opeenvolging van negatieve ontwikkelingen ligt ten grondslag aan de forse koersdaling. Naast de sterke Zwitserse frank en zorgen over de luxegoederenmarkt in het algemeen is ook de opkomst van ‘smart-watches’ via grote spelers als Apple een pijnpunt.

Op 3 februari rapporteerde Swatch de eerste omzetdaling in zes jaar tijd. Een afzwakkende vraag uit China (’s werelds grootste markt voor luxe horloges) en de sterke Zwitserse frank zorgden voor een omzetdaling van CHF8,7 mrd in 2014 naar CHF8,5 mrd vorig jaar, nog onder de gemiddelde analistentaxatie van CHF8,6 mrd. Ook de winst van CHF1,1 mrd (CHF1,4 mrd in 2014) kwam lager uit dan verwacht. De vraag naar luxe horloges uit Zwitserland blijft zwak in belangrijke markten als Hong Kong, waarbij het negatieve wisselkoerseffect ook nog forse prijsverschillen oplevert (Swatch produceert hoofdzakelijk in Zwitserland). Ook het wegblijven van toeristen zet de verkopen onder druk. De export van Zwitserse horloges daalde in 2015 met 3,3%.

Desalniettemin voorspelt Swatch voor 2016 een omzetgroei van 5% (exclusief wisselkoerseffecten), volgens veel analisten te optimistisch. Ook gaat het bedrijf voor CHF1 mrd aan eigen aandelen inkopen, waarbij het profiteert van de fors gedaalde beurskoers. Interessant is verder dat Swatch, ondanks de teleurstellende resultaten, wel gewoon het dividend handhaaft op CHF7,50. Gezien de sterke financiële positie (Swatch heeft een geschatte nettokaspositie van ruim CHF1,6 mrd) is dat ook niet meer dan normaal. Het jaarlijkse dividend (CHF412 mln) wordt ruimschoots gedekt door de royale (vrije) kasstroom, die door analisten wordt ingeschat op meer dan CHF1 mrd in 2016. Het aandeel Swatch verdient na de scherpe koersval met een k/w van slechts 13,4 en een dividendrendement van 2,4% dan ook het voordeel van de twijfel.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!