Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Jaap Barendregt, 17 feb 2016 12:45

Recessietaferelen op staatsobligatiemarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Recessie-achtige taferelen spelen zich af in de markten voor staatsobligaties. De rentetarieven van de veilige Amerikaanse, Duitse en Nederlandse staatsobligaties hebben weer eens een dieptepunt bereikt (en hun koersen zijn dus fors gestegen). We schreven er vorige week ook over en doen dat dus deze week niet. Deze bijdrage benutten we om kanttekeningen te zetten bij de bestaande angst van de beleggers.

In de eerste plaats, een recessie wordt gedefinieerd als negatieve economische groei. Daar is vooralsnog geen sprake van. Zowel in Europa als in de VS is er positieve – zij het matig-positieve – economische groei. De groeivoet in de opkomende markten is zelfs nog beter, ondanks de problemen die er zijn. China groeit zelfs nog stevig. De kans op een recessie lijkt bij de bestaande economische ontwikkelingen dus beperkt aanwezig.

De angst wordt vooral gevoed door de kans dat er toch negatieve groei ontstaat. Maar ook die kans is voor de ontwikkelde markten beperkt. Door de lage olieprijs krijgt de consument bij wijze van spreken geld in de schoot geworpen dat hij kan gaan besteden. Bovendien is in verschillende landen sprake van afnemende werkloosheid. De consumptie van goederen en diensten is een dominante pijler in het economische groeicijfer. Bedrijfsprestaties zijn eveneens belangrijk. Vooral in de VS zijn zij matig. Dit komt echter vooral door de slechte prestaties in de olie- en gassector.

Het belangrijkst volgens ons is dat het niet misloopt in de opkomend markten, want dan zou het beleggingssentiment fors verslechteren. De kans daarop is wel aanwezig, zoals we eerder in het omslagverhaal van 5 februari aangaven. De kans dat dit probleem beperkt blijft tot een klein aantal landen zoals Brazilië is echter groot. Kortom, wij zijn niet pessimistisch over de wereldeconomie en verwachten in de loop van 2016 normalisering van de koers­ontwikkelingen en het beleggersgedrag. Wanneer dat zal zijn, is echter moeilijk te voorspellen.

Wij zijn niet ontevreden over de koersontwikkeling van de drie tips van staatsobligatiefondsen die in de Koerwijzer zijn opgenomen. Zij blijven door hun beleggingsmix redelijk goed liggen. <

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!