Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Jeroen Boogaard, 17 feb 2016 13:05

Risicobereidheid bedrijfsobligatiebeleggers neemt toe

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De Europese markt voor bedrijfsobligaties heeft wederom een bewogen week achter de rug. Een nieuwe recessie in de Verenigde Staten, een harde landing van de Chinese economie, de lage olieprijzen en de gezondheid van de Europese banken; beleggers maken zich druk over tal van zaken en stappen daardoor uit risicovollere beleggingen. In euro’s genoteerde bedrijfsobligaties van goede kwaliteit, het zogenoemde investment-grade-segment, houden zich nog relatief goed staande. Het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index liep afgelopen week slechts met 3 basispunten op naar 1,77% op vrijdag. De daling van de onderliggende Duitse staatsrente bood daarbij tegenwicht aan de stijgende risico-opslagen. Junkleningen ofwel ‘high yield’ moesten echter wederom terrein prijsgeven. Ze zijn minder gecorreleerd aan de Duitse staatsobligaties. De risicopremie is niet alleen groter en derhalve belangrijker voor het rendement, ook is de looptijd langer ten opzichte van het investment-gradesegment. Hoe langer de looptijd, hoe groter de rentegevoeligheid.

Door de stijging van de risico-opslagen eindigde de ‘yield’ op de iBoxx High Yield Corporates index afgelopen vrijdag op circa 6,32%, ofwel 43 basispunten hoger dan een week geleden. Op maandag en dinsdag kenterde echter het sentiment en nam de risicobereidheid onder beleggers weer toe. Risico-opslagen daalden daardoor. Dit was te danken aan onder meer het lichte herstel van de olieprijs, sussende geluiden van enkele Europese banken en hints van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank op meer stimuleringen in maart. Vooral de geplaagde ‘coco’s’, diep achtergestelde bankleningen die in aandelen kunnen worden omgezet, wisten zich te herpakken, gedreven door de mededeling van Deutsche Bank dat het eigen obligaties gaat terugkopen. Klaart de lucht boven de beurzen de komende tijd verder op, dan ligt een daling van de risico-opslagen in de bedrijfsobligatiemarkt voor de hand. De yields op investment-gradeleningen zijn relatief aantrekkelijk vergeleken met vijf- en tienjarige Duitse staatsobligaties, die een effectief rendement bieden van respectievelijk -0,32% en +0,25%, terwijl de risico’s te overzien zijn. Zo is het percentage wanbetalingen in Europa volgens Moody’s in januari gedaald van 3,49% naar 3,29% en dit blijft naar verwachting in de rest van het jaar min of meer stabiel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!