Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
image description
Opinie Jeroen Boogaard, 17 feb 2016 13:01

Aandelen Nederland in rustiger vaarwater

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

De afgelopen week kwamen de aandelenmarkten na een turbulente periode eindelijk weer in rustiger vaarwater. De AEX-index sloot over de vijf handelsdagen tot en met dinsdag 2,7% hoger; de Midkap eindigde 2,3% in de plus. De laatste tijd werden de beurzen geplaagd door zorgen over de lage olieprijs, de staat van de wereldeconomie en de gezondheid van met name de Europese banken. Vooral het herstel van de olieprijs bracht deze beursweek opluchting onder beleggers. Er werd volop gespeculeerd op een productieverlaging door de OPEC, na diverse berichten in de media. De concrete maatregelen vallen vooralsnog echter tegen. Zo hebben de twee grootste olieproducenten Saoedi-Arabië en Rusland afgesproken om de olieproductie te bevriezen, waar de markt eigenlijk op een verlaging had gerekend. Belangrijk voor het sentiment was ook het herstel van de bankaandelen. De aankondiging van Deutsche Bank en Credit Suisse om eigen obligaties terug te kopen, deed het vertrouwen in de sector goed.

Met een winst van 8,4% behoorde ING tot de grootste stijgers in de AEX. Haar voormalige verzekeringsdochter NN Groep kreeg er op weekbasis 4,8% bij. Niet alle financials deelden echter in de vreugde. Delta Lloyd verloor bijna 12% nu de kans toeneemt dat de voorgenomen claimemissie niet slaagt. Volgens Reuters vertegenwoordigt de groep aandeelhouders die de emissie niet ziet zitten inmiddels 32% van het kapitaal. Daardoor wordt het voor de verzekeraar lastig om de plannen er op de aandeelhoudersvergadering door te krijgen.

Het eveneens zwaar gehavende Altice wist wel te profiteren van het betere sentiment op de beurzen en ging met een winst van 12,3% aan kop in de hoofdgraadmeter. Vopak (+8,9%) en zwaargewicht Shell (+6,8%) waren gewild dankzij het herstel van de olieprijs.

Een divisie lager in de Midkap kreeg SBM Offshore (-11,7%) rake klappen nadat bekend werd dat de Amerikaanse autoriteiten het onderzoek naar het bedrijf weer hebben geopend. Een schikking in Brazilië is juist nabij en ook de hervatting van de dividenduitkering is positief. De jaarcijfers van TomTom (-7,5%) en Binck (-4,0%) werden eveneens negatief onthaald. Bij de fabrikant van navigatiekastjes speelde vooral de behoudende vooruitzichten voor 2016 een rol. Ook Aperam liet zich voorzichtig uit over 2016, maar de roestvrijstaalfabrikant wist dankzij degelijke jaarcijfers, een sterke schuldreductie en de hervatting van de dividenduitkering beleggers toch te overtuigen. Het aandeel ging met een winst van 13,5% aan kop in de Midkap. Sligro (+8,3%) legt door de overname van branchegenoot Java Foodservice een goede basis voor verdere expansie in België. De acquisitie voegt circa 5% aan de omzet toe en levert direct een bijdrage aan de winst per aandeel.

Op de lokale markt was Intertrust (+9,6%) in trek. De jaarcijfers van de financiële dienstverlener voldeden aan de verwachtingen en ook de outlook werd bevestigd. Het bedrijf wil op de middellange termijn de marktgroei van circa 5% per jaar licht overtreffen.

De komende week kunnen beleggers uitkijken naar een hele reeks van jaarcijfers van onder meer Wolters Kluwer, Randstad, ASMI, Aalberts Industries en Aegon.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!