Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter, 16 feb 2016 16:25

Skagen: Aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Skagen ziet door de recente koersdalingen wereldwijd vooral koopkansen voor langetermijnbeleggers.

Skagen Global heeft het belang in Citigroup verder uitgebreid

In januari daalde de World Index (MSCI) in euro’s met 6,6% en verloren aandelen wereldwijd bijna $8 bln aan waarde. De opkomende markten presteerden met een daling van 6,5% slechts marginaal beter. Beleggers maken zich vooral zorgen over de vertraging van de economische groei van China en de vrees dat de Amerikaanse economie het momentum niet zal weten vast te houden. Het International Monetair Fonds houdt rekening met een groei van het wereldwijde bruto nationaal product van 3,4% in 2016 en 3,6% in 2017. Skagen wordt vooral getroffen door de behoudende uitspraken van grote centrale banken over hun monetaire beleid, als gevolg van de toenemende wereldwijde economische onzekerheid. De Federal Reserve zal dit jaar naar verwachting slechts één keer de rente verhogen, de Bank of Japan geeft aan gebruik te gaan maken van een negatieve rente en de Europese Centrale Bank gaat in maart door met zijn stimuleringsprogramma. Volgens Skagen was hierdoor de stemming op beurzen wereldwijd nogal aan wisseling onderhevig. De sterke correlatie tussen de aandelenmarkten en olieprijzen treft met name bedrijven in de energie- en grondstoffensector, en bedrijven in de financiële sector worden weer met hun problemen geconfronteerd.

Skagen is echter niet verrast door de slechte start van het beursjaar of de ontwikkelingen in China. Volgens de analisten is dit niets anders dan een mondiale correctie, die periodiek optreedt en waardoor de niet al te hoog gewaardeerde aandelenmarkten nog iets goedkoper zijn geworden. De vermogensbeheerder ziet dan ook vooral koopkansen. Skagen Global heeft het belang in Citigroup, de op een na grootste positie in de portefeuille, verder uitgebreid. Volgens de analisten is de 20% koersdaling van de Amerikaanse bank in januari vooral het gevolg van de zorgen over opkomende markten en China, maar is de blootstelling van Citigroup in China laag. Skagen Focus heeft ondertussen zijn belang in het Braziliaanse JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, verder uitgebreid. Hier zouden kansen liggen doordat Brazilië in een recessie is beland en de beurs fors omlaag is gegaan. Tegelijkertijd is Skagen Focus ook ingestapt in Pilgrim’s Pride, de grootste kippenvleesproducent van de Verenigde Staten en voor 75% in bezit van JBS.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!