Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Hildo Laman, 15 feb 2016 16:53

Nedap kijkt vooral vooruit

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De omzet van Nedap blijft groeien, maar de winst schommelt. Voor dit jaar verwachten we een veel hogere winst dan in 2015, maar niet zo hoog dat we een koopadvies verantwoord vinden. We handhaven ons houdadvies.

Nedap heeft in 2015 2,1% omzetgroei gerealiseerd. Ondanks deze toename zakte de nettowinst met 74,0% naar €4,7 mln (was €17,9 mln), wat neerkomt op €0,70 per aandeel.

De forse daling wordt deels verklaard door een eenmalige bate in 2014, waardoor de winst in dat jaar uitzonderlijk hoog was. Daarnaast heeft Nedap een bedrag van €9,2 mln uitgegeven aan herinrichting van de supply chain, wat ten koste gaat van de winst. Zonder bijzondere posten in de afgelopen jaren was er een winststijging van 28,8% in de boeken gekomen. Het dividend wordt iets verhoogd naar €1,28.
De omzet zal in 2016 toenemen, zo verwacht Nedap, waarbij de activiteiten van het onderdeel Energy Systems in de loop van het jaar zullen worden ingekrompen. Dat zal kosten met zich meebrengen, en daarom verlagen wij onze wpa-taxatie voor 2016 naar €1,70 (was 1,86).

Op basis van onze taxatie is de k/w ongeveer 18, en het dividendrendement 4,2%. Dat geeft het aandeel een gunstige waardering, maar niet zo aantrekkelijk dat we een koopadvies op zijn plaats achten. De omzetgroei was de laatste jaren niet indrukwekkend, en Nedap heeft regelmatig te maken met eenmalige posten die de winst beïnvloeden. Dat maakt de zekerheid over toekomstige winsten minder groot. We vinden de huidige waardering daarom niet vreemd, en blijven bij ons eerdere houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!