Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 12 feb 2016 12:37

Met ‘low vol’ is het glas halfvol

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De ene verkoopgolf rolt over de andere. Als u nu nog alles wilt verkopen, dan bent u aan de late kant. In deze beursstorm noteren de meeste aandelenmarkten al 20% onder de toppen van vorig jaar. Maar het gaat niet om de beurs, tenzij u een indexbelegger bent, het gaat om de aandelen, low vol.

De recente verkoopgolf heeft alles te maken met de lage olieprijs, de groeivertraging van de Chinese economie, de jongste rentestap van de Federal Reserve, de matige kwartaalresultaten van Amerikaanse bedrijven, de opgelopen waarderingen van technologieaandelen, de negatieve rentestanden, de miljardenverliezen van Europese banken, et cetera, et cetera, et cetera. Kortom, de recente verkoopgolf is een exponent van het negatieve sentiment.

Voor beleggers en de mondiale economie is het niet te hopen dat de doemvoorspellingen van Royal Bank of Scotland, Société Générale of anderen uitkomen

Sommigen vrezen voor een herhaling voor het financiële Apocalyps van 2008. Toen volgde de ene gitzwarte beursdag op de andere. In dat gedenkwaardige jaar kreeg de gemiddelde aandelenbelegger blijkens de MSCI World Index verliezen van -40% voor zijn kiezen. Maar zoals u allen wellicht bekend is, in maart 2009 zou de averij van de seriële kredietcrisis verder oplopen tot -60%.

Als u de -10,6%, het lopende koersverlies van dit jaar, doortrekt naar ultimo 2016, dan staat ons een min van -62% te wachten. In retrospectief kunt u stellen dat de oproep van Andrew Roberts, rentestrateeg bij Royal Bank of Scotland, om alles te verkopen legitiem was. Op 12 januari waarschuwde hij voor een catastrofaal beursjaar waarin aandelen met 20% dalen, in China zelfs met zo’n 50%.


Qis 2016.02.12 STOXX


Op de waarschuwing van Roberts trok Albert Edwards, als opperbeer van de Londense City, een dag later aan de bel. De strateeg van Société Générale ziet problemen in China, in de Verenigde Staten en voor de euro. Als Edwards gelijk krijgt, dan daalt de Amerikaanse S&P500 tot 550 punten. Dat is 1300 punten minder dan nu en komt overeen met een daling van 70%. Een en ander zou betekenen dat de Federal Reserve zwaar zal inzetten op negatieve rentes en dat het doek zal vallen zodra de mondiale economie in een recessie geraakt.

Voor beleggers en de mondiale economie is het niet te hopen dat de doemvoorspellingen van Royal Bank of Scotland, Société Générale of anderen uitkomen. Of de vergelijkingen met het crisisjaar 2008 terecht zijn of niet, is moeilijk te zeggen. Op dit moment voelt Saoedi-Arabië de oliepijn in de staatskas en gaat het niet alleen economisch minder in China en in de Verenigde Staten, maar ook in Duitsland, de sterkhouder van de Europese economie. Het is dan ook begrijpelijk dat onder beleggers de angst voor een wereldwijde recessie om zich heen grijpt, maar massaal uw aandelen verkopen omdat u vreest het schip in te gaan is overdreven.

Het is maar weinig beleggers gegeven om stil te blijven zitten als de aandelenmarkten hard onderuitgaan. Toch is het verstandig om even niks te doen als u in paniek raakt, want vaak is het zo dat paniekverkopen veel geld kosten. Timing werkt, maar wie te laat verkoopt, stapt meestal ook te laat terug in de markt en ziet hierdoor veel rendement aan zijn neus voorbijgaan. Om te vermijden dat u bij grote koersdalingen in blinde paniek verkoopt, kunt u beter met low vol selectief inspelen op de volatiliteit van aandelen.


Qis 2016.02.12 LowVol


Het selecteren van low vol(atility) stocks, oftewel laagvolatiele aandelen, vergt geen speciale kunde of bijzondere kennis. Het enige wat u moet weten is dat de mens zich van nature aangetrokken voelt tot spannende dingen. Op de beurs zijn dat vaak groei- of momentum-aandelen, terwijl laagvolatiele aandelen vaak als saai worden ervaren. Door de kleine koersuitslagen staan de namen van low vol stocks niet snel in de dagelijkse beursoverzichten met de grootste stijgers. Maar als het noodlot op de beurzen toeslaat, valt op dat laagvolatiele aandelen minder hard dalen dan andere. Dat gegeven wekt de interesse van andere beleggers, waardoor de koersen van low vol stocks sneller opveren.

Omdat de bèta’s of de standaarddeviaties (sigma) van aandelen niet voor het oprapen liggen, volgt hieronder het overzicht met Europese low vol stocks van dit moment.


Qis 2016.02.12 Tabel