Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Froukje Wattel, 12 feb 2016 15:03

Belegger van de week: Floris de Groot

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Student Floris de Groot (23) is bezig met zijn master Financial Economics. Hij belegt om de academische theorie in de praktijk te toetsen en om ervaring op te doen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?
‘Tijdens mijn bachelor economie kreeg ik de nodige theorie over beleggen en de markt. Ik wilde weten hoe dat in de praktijk werkt, en er gevoel bij krijgen door zelf te beleggen. Toen ben ik lid geworden van studentenbeleggingsclub Mutual Fund. Er zijn zo’n vijftig leden en die leggen allemaal €500 tot €1000 in. We komen maandelijks bij elkaar en bespreken dan de economie en ons hele portfolio, en mensen houden buy & sell- pitches.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?
‘Toen ik doorging voor mijn master, kreeg ik onder andere het vak Advanced Investments. Dat betekent: empirisch onderzoek doen naar verschillende beleggingsstrategieën en meedoen aan een beleggingsspel waar je met academische strategieën een zo hoog mogelijk rendement moet maken. Heel interessant. Je krijgt een cijfer voor de beste strategie en het beste rendement, en voor de presentatie die je erover geeft. Intussen ben ik ook maar met een privé-portefeuille begonnen, om nog meer ervaring op te doen.’

Wat was uw grootste succes?
‘In dat beleggingsspel heb ik de momentumstrategie toegepast: short gaan in de grootste verliezers van 2015 en long gaan in de grootste winnaars. Dat leverde in korte tijd flinke winst op, vooral omdat de aandelen van de grootste verliezers – de oliemaatschappijen – ook na 2015 maar bleven dalen.’

Wat was uw grootste teleurstelling?
‘De beleggingen in de Amerikaanse retailsector, zoals Macy’s, Nordstrom en J.C. Penny. Ik dacht dat de consumentenverkopen goed zouden zijn omdat consumenten meer geld te besteden hadden vanwege de lage olieprijs. Ik dacht dus dat ze meer zouden kopen, eind 2015 en begin 2016. Maar dat viel tegen.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?
‘Op dit moment ben ik er best veel tijd aan kwijt, zo’n anderhalf uur per dag. Dat komt deels door de studie, en deels door mijn eigen interesse en portfolio. Bovendien zit ik in de macro-economische commissie van onze beleggingsclub, dus ik moet de economie goed bijhouden. Ik lees daarom de Wall Street Journal en dergelijke. Daarnaast geef ik rondleidingen op Euronext. We leven in interessante tijden, met de Chinese ontwikkelingen, de olieprijs en de rente.’

Wat is uw beleggingsstijl?
‘Nogal afwachtend. Stilzitten, aan de lange termijn denken en je risico goed spreiden, daar komt het op neer. Kortom: vooral veel op je handen zitten.’

Wat is uw grootste ergernis?
‘Ik erger me wel aan mensen die bijvoorbeeld op feestjes over een “gouden” aandeel staan te praten, een aandeel dat ze iedereen aanraden! Vaak zijn dit de populaire namen zoals Apple. Daar geloof ik niet zo in, want alle verwachtingen zijn daar allang in de koers ingeprijsd. Wist je dat de grootste stijging in dertig jaar gerealiseerd is door een bedrijf dat niemand kent? Het bedrijf heet Balchem Corporation.’

Welke belegger bewondert u het meest?
‘Dan kom ik toch weer met het standaard antwoord: Warren Buffett. Er zijn best hedgefundmanagers die het een tijdje heel erg goed doen, maar er is niemand die het zo’n lange tijd zo goed gedaan heeft als Buffett.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?
‘Dat het een beetje doormodderen blijft. Veel zal afhangen van een aantal cruciale vragen. Gaat de rente in Amerika omhoog? Wat voor resultaten en nieuws komen er uit China? En komen de OPEC-landen bijeen om over de olieprijs te overleggen? Dat zijn de belangrijkste factoren voor de komende tijd.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?
‘Ik merk zelf dat ik de neiging moet weerstaan om, als ik een positie heb ingenomen die gaat dalen, meteen aan het verkopen te slaan. Vaak is het echt beter om het op de lange termijn te bekijken. En nog een andere tip: beleg zo veel mogelijk gespreid, en niet alleen in je eigen land.’

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!