Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 11 feb 2016 09:44

Dividendstroom komt langzaam op gang

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De dividendportefeuille is in 2016 goed voor een min van 8,4% (peildatum 10 februari), waardoor het totaalrendement is teruggevallen naar +102,3%. Een belangrijke negatieve factor is de sterke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, aangezien ruim 59% van de 40 aandelen tellende dividendportefeuille in de Verenigde Staten is belegd.

Toch valt het resultaat gezien de verkoopgolf op de wereldwijde effectenbeurzen zeker niet tegen, daarbij geholpen door dividendstroom die nu langzaam op gang komt. Zoals bekend keren de meeste Europese aandelen in de eerste jaarhelft uit, wat telkens een enorme impuls aan de dividendportefeuille geeft, met een piek in de maanden april en mei.

Inmiddels werd deze week voor de eerste keer dividend ontvangen voor nieuwe aankoop Sodexo. De Franse cateraar keert €2,20 bruto uit en ging op 8 februari ex-dividend. Eerder was dat al het geval voor zwaargewicht Unilever, dat bovendien per kwartaal uitkeert.

Ook veel Amerikaanse aandelen in portefeuille gingen eind januari en begin februari reeds ex-dividend. Zwaargewichten qua dividendinkomen waren hier tot dusverre Intel, 3M, General Mills, Procter & Gamble en vandaag ook Simon Property, een andere nieuwkomer.

STIJGERS EN DALERS
De afgelopen week presteerden vooral veel Amerikaanse aandelen ijzersterk, met veel achterblijvers die opveerden. Zo plust CSX ruim 9% en zijn ook Marriott International, Parker Hannifin, 3M, Dow Chemical en Ecolab uitblinkers met koerswinsten van minimaal 4% in een negatieve markt, vaak na cijfers.

De Europese aandelen deden het een stuk slechter: slechts één aandeel wist terrein te winnen ten opzichte van vorige week: LVMH, dat in de zomer van vorig jaar aan de dividendportefeuille werd toegevoegd. Sterke cijfers ondanks moeilijke marktomstandigheden stelden beleggers gerust, waardoor LVMH in 2016 één van de weinige stijgers is.

De grootste dalers in 2016 zijn farmaceuten, met stevige verliezen voor onder meer Novartis, Abbott Laboratories, Roche en Sanofi. Ook Intel (-16,7%) is het nieuwe jaar slecht gestart. Voor de Europese farmaceuten was er, niet geheel onverwacht, toch teleurstellend dividendnieuws, met slechts magere dividendverhogingen voor de grote spelers. De sector heeft momenteel te kampen met veel onzekerheden, met onder meer zorgen over de belangrijke Amerikaanse markt. Toch gaat het stuk voor stuk om solide bedrijven met een sterke cashflow die in veel gevallen al tientallen jaren garant staat voor een jaarlijkse dividendverhoging.

AFSCHEID SAB-MILLER
Op 5 februari verkocht ik de positie in SAB-Miller voor de dividendportefeuille, waarbij er een mooi totaalrendement van 44% werd gerealiseerd. De bierbrouwer wordt overgenomen door AB-Inbev, waarvoor aandeelhouders een combinatie van cash en nieuwe aandelen AB-Inbev zullen ontvangen. Gezien de enorme omvang van het nieuwe bedrijf en de forse schuldenlast die gepaard gaat met de overname kies ik ervoor te verkopen.

De opbrengst van de verkoop van SABMiller zal binnenkort geïnvesteerd worden in een nieuw Europees dividendaandeel. Met de huidige verkoopgolf op de beurzen zijn er veel mooie dividendaandelen tegen gunstige koersen te koop.

DIVIDENDPIEK OP KOMST
Zoals bekend piekt de dividendstroom voor de dividendportefeuille jaarlijks in het eerste halfjaar, als de Europese aandelen ex-dividend gaan. Na Sodexo zullen dat als eerste Novartis en Roche zijn, met name in mei gevolgd door het gros van de overige posities.

Tot en met 10 februari werd er €137 en $377 aan dividend geincasseerd. De komende weken zal die balans verschuiven van dollars naar euro’s, Zwitserse franken, Britse ponden en Deense kronen.

Het gemiddelde dividendrendement voor de dividendportefeuille is dankzij een aantal mooie dividendverhogingen en de stevige koersdalingen nu opgelopen tot 2,9%.  Het spreekt voor zich dat dit percentage de komende weken en maanden flink zal oplopen, uitgaande van gelijkblijvende beurskoersen.

In het eerstvolgende Dividend E-mazine van vrijdag 26 januari  wordt de dividendportefeuille opnieuw uitvoerig besproken en is er een volledig overzicht van alle ex-dividend datums en het laatste dividendnieuws.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.