Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Jaap Barendregt, 10 feb 2016 15:22

Treedt door China zowel vertraging van industriële groei als afbouw van voorraden op?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Het ontwikkelingsmodel van China was gericht op de ontwikkeling van een zware industrie voor de zelfvoorziening van belangrijke materialen en voor de werkgelegenheid. Ook floreerde door de industrialisering de export. Die was goedkoop door het grote reservoir van onbenutte arbeidskracht. Dit model leidde zo langs twee wegen tot economische groei: via investeringen en via export. De consumptie bleef als groeicategorie achter. Wel profiteerde de rest van de wereld van de vraag van de groeiende Chinese middenklasse naar consumentengoederensectoren waarin China niet was gespecialiseerd.

De grote export leverde veel Amerikaanse dollars op. Daarvan belegde China een belangrijk deel in veilig geachte Amerikaanse staatsschuld, die toen door het ruime monetaire beleid van de Fed een gunstige koersvorming kende. In 2013 kondigde de Fed echter het einde van het ruime geldmarktbeleid aan. Daarmee lag koersdaling van de staatsschuld op de loer en daarmee grote beleggingsverliezen voor China. Niet uitgesloten kan worden dat de Chinezen hun overtollige middelen zijn gaan diversifiëren naar grondstoffen. Die zouden ze toch ook ooit nodig hebben. Dit ondersteunde de grondstofprijzen.
De Chinese staat heeft al jaren in het hoofd om een ander ontwikkelingsmodel te volgen. Eén waarbij, zoals bij ontwikkelde landen, de binnenlandse consumptie de economische groei onderhoudt in plaats van investeringen. Die economische groei is echter minder goed ‘stuurbaar’ dan groei die wordt opgevoerd met investeringen en productie van zware industrie. In dit nieuwe model neemt de economische groei af, zo blijkt uit de geschiedenis van landen die China voorgingen.

Er is dus inderdaad sprake van een dubbeleffect: de lagere groei in China heeft in de financiële markten tot onrust en lagere koersen geleid en ook tot minder vraag naar grondstoffen. Omdat China daar nog veel van heeft, heeft de vraagvermindering een extra groot effect op de grondstofprijzen. Dat draagt helaas ook weer bij aan de wijde financiële onrust en lagere beleggingskoersen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!