Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Freek Tewes, 10 feb 2016 09:23

Is claimemissie van €1 mrd echt noodzakelijk voor Delta Lloyd?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Er is veel te doen over de aanstaande claimemissie van Delta Lloyd. Waarom moet die emissie zo groot zijn? Kan De Nederlandsche Bank of de Autoriteit Financiële Markten Delta Lloyd dwingen om deze emissie te doen? Om met dat laatste te beginnen: Nee, noch DNB noch de AFM kunnen een emissie afdwingen. DNB kan wel van Delta Lloyd eisen dat de solvabiliteit op orde is. In het uiterste geval kan een bedrijf dat de regels niet naleeft zijn vergunning kwijtraken. Dat zal met Delta Lloyd niet zo’n vaart lopen, maar negatieve berichten over de balanssterkte kunnen wel leiden tot het vertrek van klanten. Dat wil ook geen enkele verzekeraar. Daarnaast kunnen kredietbeoordelaars de kredietwaardigheid verlagen, wat betekent dat het aantrekken van vreemd vermogen voor Delta Lloyd duurder wordt.

Delta Lloyd heeft aangegeven dat de claimemissie een omvang van maximaal €1 mrd zal hebben. Wij denken dat de claimemissie ook niet kleiner zal worden. Ten eerste heeft Delta Lloyd al gehint op de bovengrens van hun solvabiliteitsdoelstelling van 140-180%. Ten tweede zal de verzekeraar beleggers niet nog eens om geld willen vragen. Ten derde zal het moeilijk worden en vooral veel tijd kosten om het belang in Van Lanschot van de hand te doen. Ten vierde is de claimemissie gegarandeerd door een groep banken. Dat wil zeggen dat zij aandelen die niet geclaimd worden alsnog zullen opkopen. Bij de laatste meting, eind oktober, bedroeg Solvency II 136%. De verkoop van een tweetal vastgoedportefeuilles, het afstoten van het 30,5%-belang in Van Lanschot en andere optimalisatiemogelijkheden moeten tezamen de ratio met 10 tot 15 procentpunt verhogen.

Een claimemissie van €1 mrd is goed voor ongeveer 30 procentpunten. De relatie tussen omvang en procentpunten is redelijk lineair (niet helemaal door het effect op de kwaliteit van het onderliggende kapitaal). Een emissie van €500 mln zal dus ongeveer 15 procentpunten opleveren. Een herziening van de kunstmatige rekenrente voor verzekeraars is van invloed op de solvabiliteit. Als de Europese toezichthouder Eiopa deze rente met 1 procentpunt verlaagt, kost dat Delta Lloyd 27 procentpunt solvabiliteit. De claimemissie zal naar verwachting worden aangekondigd kort na de publicatie van de jaarresultaten op 24 februari en zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan aandeelhouders op een BAVA. Er geldt in Nederland een wettelijke termijn van 42 dagen tussen de oproep en de aandeelhoudersvergadering.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!