Updates

Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter, 10 feb 2016 13:49

Shake Shack

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden

Door zijn forse expansieplannen en de populariteit van zijn luxe fastfoodproducten biedt Shake Shack een flink groeipotentieel.

Shake Shack (SHAK) begon ruim vijftien jaar geleden als een hotdogstand in Madison Square Park in New York, na een ingeving van vooraanstaand restauranteigenaar Daniel Meyer, oprichter van de keten Union Square Hospitality Group (USHG). In 2004 won Meyer een biedingsstrijd om in het park een hip fastfoodrestaurant te openen dat vooral verse en lokale producten gebruikt. De menu’s liggen qua prijsniveau daardoor weliswaar boven die van andere fastfoodrestaurants, maar ver onder die van traditionele eetgelegenheden. Het was eerst niet de bedoeling om van Shake Shack een keten te maken, maar door de continue groei zag Meyer expansiekansen. Buiten de Verenigde Staten heeft Shake Shack nu locaties in onder meer Tokio, Londen, Moskou en Dubai. Het overgrote deel hiervan is in eigen beheer.

De komende jaren wil Shake Shack doorgroeien van de huidige 43 naar uiteindelijk 450 locaties. In 2015 werden 12 nieuwe locaties geopend en in dit jaar mikt het bedrijf op 14 nieuwe restaurants. Om deze groei te financieren is Shake Shack op 30 januari 2015 naar de beurs gegaan tegen een introductiekoers van $21 per aandeel, waarna de koers dezelfde dag sloot op $45,90. Even tikte het aandeel bijna de $100 aan, maar onder meer door negatieve berichten over voedselproblemen bij andere restaurantketens is het verloop nu wat minder uitbundig.

De resultaten van Shake Shack blijven echter goed. Over het derde kwartaal steeg de omzet op jaarbasis met 67,4% tot $53,5 mln, waarbij de omzet op vergelijkbare basis (exclusief restaurants die nog geen jaar open zijn) toenam met 17,1%. De nettowinst steeg van $0,5 mln tot $1,5 mln ($0,10 per aandeel), de EBITDA met 128,3% tot $13 mln en de EBITDA-marge nam met 18% toe naar 24,5%. Het heeft ertoe geleid dat Shake Shack zijn omzetverwachting voor heel 2015 heeft verhoogd van $171-174 mln naar $189-190 mln en voor 2016 rekent op een verdere omzetgroei tot $237-242 mln. De koers van het aandeel staat rond het niveau van een jaar geleden, maar in de tussentijd is Shake Shack sterk gegroeid. Gezien de verdere groeiverwachtingen zien wij een goed instapmoment.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles