Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Hildo Laman, 10 feb 2016 16:01

ETF Portefeuille: kleintjes krijgen hardste klappen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De rendementen in de ETF-porteuille sinds begin dit jaar stemmen niet vrolijk. Maar liefst acht ETF’s hebben een min van meer dan tien procent, en maar drie staan in de plus. De grootste verliezer is de iShares Euro Stoxx Small ETF, die 17,0% heeft ingeleverd. Dat is te verklaren: aandelen van kleinere bedrijven krijgen in de regel in een slecht beursklimaat hardere klappen dan de grote bedrijven. Dat komt omdat kleinere bedrijven vaak gevoeliger zijn voor de conjunctuur, en eerder in financiële problemen komen door een minder sterke balans.

Een andere grote verliezer in de portefeuille is de iShares UK Dividend. De grootste twee aandelenposities in deze ETF zijn twee oliemaatschappijen, BP en Shell, en mijnbouwbedrijf BHP Billiton staat ook in de toptien van grootste posities. De situatie in de olie- en mijnbouwsector zal bekend zijn. Met edelmetalen gaat het dit jaar juist een stuk beter: de iShares Silver Trust staat op een plus van 5,7%, en is daarmee de best presterende ETF dit jaar. Edelmetalen zijn in trek vanwege de grote onzekerheid op de aandelenmarkten, de lagere rente in de VS en ook de lagere waarde van de Amerikaanse dollar speelt mee. We hebben een tijd geleden afscheid genomen van een goud-ETF, omdat we van mening waren dat als er een opleving in edelmetalen komt, zilver harder omhoog kan dan goud.

Dit jaar is dat nog niet uitgekomen; goud is sinds 31 december 1,9% meer gestegen dan zilver.
De obligatie-ETF’s doen het redelijk, de DB x-trackers iBoxx global inflation linked ETF is de op een na grootste stijger. De iShares JPMorgan $ EM bond ETF presteert een stuk minder, met -5,4% dit jaar. Opkomende markten zijn de laatste paar kwartalen niet gewild bij beleggers. Ondanks de daling staat de ETF wel nog 24,8% in de plus sinds opname in de portefeuille. We voeren deze week geen wijzigingen door; natuurlijk houden we de situatie op de financiële markten wel in de gaten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!