Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
image description
Opinie Johan Brinkman, 10 feb 2016 18:14

Commentaar: Alles is nog steeds oké

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Op 1 mei van vorig jaar luidde de kop boven dit commentaar: ‘Na dip 2012 is alles weer oké’. Aanleiding was de bijdrage van Arnoud Boot op het congres Grip op je Vermogen. In het Utrechtse Beatrixtheater betoogde de econoom dat sinds het kabinet in 2012 klaarheid had geschapen over de pensioenleeftijd en de hypotheekrenteaftrek, het consumentenvertrouwen weer begon te herstellen. En dat Nederlanders daarna leerden leven met ‘het nieuwe normaal’: minder lenen en langer doorwerken.

Het tijdstip van dat GOJV-congres, 24 april, was met de wetenschap van nu ook bijzonder: de maandag erna bereikte de AEX het hoogste punt sinds begin 2008, om vanaf dan te beginnen aan een lange afdaling. Met slotkoersen van afgelopen dinsdag is het verlies sindsdien opgelopen tot 22,9%. Op het moment dat Boot zijn rede uitsprak, was wellicht ‘alles weer oké’, maar voor beleggers was van een positieve gemoedstoestand de afgelopen tien maanden helaas geen sprake.

Het is in zulke gevallen altijd verleidelijk allerlei nieuwsfactoren op te voeren als boosdoeners. Inderdaad wordt het nieuws sinds vorig jaar vooral bepaald door de ‘vluchtelingencrisis’ en de aanslagen in Parijs. En voor de economisch geïnteresseerden dragen de problemen in China gekoppeld aan de dalende olieprijs niet bij aan een opgewekt gemoed. Wie dagelijks het nieuws volgt, wordt niet door al te veel positiviteit bevangen.

Maar terug naar Boot: hoe heeft het consumentenvertrouwen zich ontwikkeld? Welnu, ondanks alle misère steeg dat in ieder geval tot november vorig jaar door tot de hoogste stand sinds 2007! Daarna trad een lichte daling op, maar in de hoofden van de Nederlandse consumenten is de crisis toch echt voorbij. Het is zelfs waarschijnlijk dat de lage olieprijs − en daarmee de goedkopere benzine − aanzienlijk aan onze uitstekende gemoedstoestand heeft bijgedragen.

Laat u dus niet teveel afleiden door de trending topics in de media en blijf naar de belangrijkste indicatoren kijken. Daarvan is het Nederlandse consumentenvertrouwen zeker niet de belangrijkste, maar voor Nederlandse beleggers ook weer niet irrelevant. Overigens: de inschrijving voor de volgende editie van Grip op je Vermogen, 22 april wederom in Utrecht, staat alweer open. Hier vindt u het programma.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!