Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Hildo Laman, 10 feb 2016 11:30

Assetallocatie: Valuta’s

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Op de beurzen is februari tot op heden grotendeels een kopie van januari. Toch zijn er ook verschillen Een daarvan is de koers van de euro tegenover de Amerikaanse dollar (EUR/USD). De koers van dit paar stond eind januari rond de 1,09, inmiddels noteert de koers in de buurt van de 1,13. We hebben al eerder op deze plek aangegeven dat er een gerede kans is dat de EUR/USD juist stijgt, maar de overheersende verwachting is dat het paar zal dalen.

Het belangrijkste argument voor een dalende EUR/USD is het verschil op monetair gebied tussen de Verenigde Staten en de eurozone. In de VS is de rente recent verhoogd, een teken dat de monetaire verruiming (voorlopig?) beëindigd is. De Europese centrale bank is nog lang niet zover. De verruiming is nog in volle gang in de eurozone. Fundamenteel gezien zou dat positief moeten zijn voor de waarde van de dollar tegenover de euro. Voor obligatiebeleggers is de VS ook interessanter; de rente op staatsobligaties in de VS is een stuk hoger dan de rente op de meeste Europese staatsobligaties. Naast het monetaire verschil is er nog steeds de twijfel over de toekomst van de EU, waardoor de euro als minder zeker wordt gezien dan de dollar. De verwachting dat de euro zou moeten dalen tegenover de euro is dan ook helemaal niet vreemd.

Het kan interessant worden om een shortpositie in te nemen

De meest waarschijnlijke directe oorzaak voor de stijging van het paar in februari is dat de verwachtingen omtrent het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, in korte tijd flink zijn aangepast. Nog niet zo lang geleden werd er rekening gehouden met een mogelijke renteverhoging. Inmiddels wordt dat zo goed als uitgesloten door beleggers, zeer waarschijnlijk door het belabberde beursklimaat. Een renteverhoging is in principe positief voor de waarde van de dollar, en dus negatief voor de EUR/USD-koers. Het uitblijven van een verhoging kan dus als negatief voor de dollar worden uitgelegd.

Wij weten natuurlijk ook niet hoe lang de opleving van de euro zal duren. Als het paar nog hoger komt te staan, kan het interessant worden om een shortpositie in te nemen. We denken dan aan een koers van ruim boven de 1,15, zeg 1,18 of zelfs iets hoger. We wachten af.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!