Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
image description
Opinie Jeroen Boogaard, 10 feb 2016 11:46

Assetallocatie: Staatsobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden

Beleggers maken zich druk over de staat van de wereldeconomie en vluchten uit aandelen naar veilige havens. Vooral de Treasuries profiteerden daarvan, waardoor de tienjaarsrente in de Verenigde Staten afgelopen week met circa 15 basispunten daalde naar 1,74%. Ook de Duitse leningen waren in trek: het effectieve rendement op de tienjarige Duitse bunds daalde met circa 4 basispunten naar slechts 0,25%.

Opvallend was de tegengestelde beweging in de periferie van de eurozone. In Spanje en Italië klom de tienjaarsrente op weekbasis met circa 20 basispunten naar respectievelijk 1,73% en 1,67%. Deze twee landen zijn voor beleggers veel minder een veilige haven, ondanks de steun van de Europese Centrale Bank. Wat Spanje betreft, speelt de huidige onzekere politieke situatie ook een rol. De Portugese en Griekse leningen gingen zelfs massaal in de uitverkoop. Opmerkelijk was ook de beweging in Japan, waar de tienjaarsrente voor het eerst in de geschiedenis negatief werd.

De vooruitzichten voor de arbeids- en huizenmarkt blijven goed

Alle ogen zijn nu gericht op voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank. Ze zal woensdag haar monetaire beleid toelichten aan het Amerikaanse congres. Mogelijk zal Yellen de vooruitzichten voor verdere renteverhogingen dit jaar temperen. In december werd de rente voor het eerst in negen jaar opgetrokken en daar zouden in 2016 waarschijnlijk nog vier rentestappen op volgen. Maar na de recente turbulentie op de financiële markten, de verder gedaalde olieprijzen en toegenomen risico’s in de wereldeconomie houdt de markt daar geen rekening meer mee. Er wordt nu geen enkele renteverhoging in 2016 ingeprijsd.

Het is de vraag of dat niet te pessimistisch is. De Amerikaanse industrie draait slecht en ook de dienstensector groeit minder hard. Maar de consument is veel belangrijker voor de Amerikaanse economie en die heeft vooralsnog geen reden om de hand op de knip te houden. Zo blijven de vooruitzichten voor de arbeids- en huizenmarkt goed. In januari was de banenaanwas weliswaar minder groot dan verwacht, maar de werkloosheid daalde verder naar 4,9% en de lonen trokken ook weer harder aan. Daardoor is de kans op een volgende rentestap nog steeds aanwezig, waarschijnlijk niet in maart maar mogelijk wel in juni.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!