Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Johan Brinkman, 10 feb 2016 14:59

Assetallocatie: Aandelen Internationaal

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Aandelenbeleggers over vrijwel de gehele wereld hebben – gerekend met slotkoersen van dinsdag – een inktzwarte week achter de rug. Vooral Europese en Japanse aandelen gingen keihard onderuit en binnen Europa hadden vooral de banken en verzekeraars het zwaar te verduren. Grote zorgen over het tanende wereldwijde economische herstel en de kwetsbaarheid van de banken voor financiële tegenvallers waren de voornaamste redenen voor de neergang van de belangrijkste hoofdgraadmeters.

Een meevaller was nog dat de olieprijs iets lijkt te stabiliseren. Daardoor bleef bijvoorbeeld binnen de AEX Royal Dutch Shell (-0,8%) goed liggen, waardoor het weekrendement van de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog ‘beperkt’ bleef tot -6,7%. Mede om die reden konden ook enkele opkomende marktenindices, zoals de Braziliaanse IBOV (+5,2%) en de Russische RTSI (-1,6%), zich aan de Europese en Japanse aandelenmalaise onttrekken.

Ook op Wall  Street waren de koersuitslagen zeker gezien de turbulentie elders niet uitzonderlijk. Zowel de Dow Jones (-0,9%) als de brede samengestelde S&P500 (-2,7%) hielden de verliezen binnen de perken. Wel gingen de technologie-aandelen hard onderuit. Het weekrendement van de Nasdaq Composite bedroeg -5,5%. Doordat Amerikaanse aandelen minder verloren dan Europese, liep het verschil over geheel 2016 verder op: -9,4% voor de S&P500 tegenover -15,4% voor de Europese Stoxx600.

Meegaan in de verkoopgolf of vasthouden in het vertrouwen in bepaalde posities dat de koers zich vroeger of later zal herstellen?

Wij overzien nu in deze rubriek het Europese slagveld. In de rubriek Beurs & Economie van deze week beschrijven we de gevolgen van de twijfels van beleggers voor de aandelen (en ook obligaties) van vooral Europese banken en verzekeraars. De prominentste slachtoffers de afgelopen vijf handelsdagen: Unicredit (-18,6%), Deutsche Bank  (-15,7%), Axa (-13,4%),  Intesa Sanpaolo (-13,3%) en Assicurazioni Generali (-12,7%). Ons advies op Deutsche Bank blijft overigens ‘houden’.

De verliezen voor de bovenstaande financiële instellingen wogen uiteraard zwaar op de nationale hoofdgraadmeters waarvan ze deel uitmaken. Op weekbasis rendeerde de Italiaanse FTSEMIB -11,2%, de Duitse DAX -7,3% en de Franse CAC -6,7%. Dat laatste was ter vergelijking ook het weekrendement van de AEX, waarbinnen vooral Aegon (-13,8%) en NN Group (-13,9%) hun negatieve gewicht in de schaal legden.

Bij deze tegenwind waren de jaarcijfers van ondergeschikt belang. We lichten er twee Amerikaanse multinationals uit. Coca-Cola presenteerde cijfers over 2015 die nog niet volledig de verwachting ondersteunen dat de ‘problemen’ van 2014 voorbij zijn. Het frisdrankaandeel wist desalniettemin op weekbasis terrein te winnen (+2,0%). McDonald’s zien wij daarentegen goede stappen maken naar omzetgroei en kostendaling. Op weekbasis rendeerde de hamburgerketen echter -5,6%.

Nu dit jaar met enige regelmaat aandelenbeleggers wereldwijd een reeks van dagen door paniek lijken te zijn bevangen, zien ook de Nederlandse particuliere beleggers zich voor dilemma’s geplaatst. Meegaan in de verkoopgolf of vasthouden in het vertrouwen in bepaalde posities dat de koers zich vroeger of later zal herstellen?  Een en ander hangt uiteraard nauw samen met uw beleggingshorizon en risicobereidheid. Die factoren zijn voor iedere beleggers anders.

Met een beleggingshorizon van twaalf maanden zien wij desondanks – of juist nu – op de internationale aandelenmarkten nog volop koopkansen. En ook in onze voorbeeldportefeuilles kunt u inspiratie opdoen voor nieuwe aandelenposities binnen en buiten de grenzen. Met name de offensieve portefeuille, de defensieve portefeuille en de dividendportefeuille zijn en blijven interessant voor de internationaal georiënteerde Nederlandse particuliere beleggers.

Onze voorspelling is dat ook de komende weken het verloop van het wereldwijde sentiment belangrijker zal zijn dan de laatste jaarcijfers die de verschillende bedrijven nog zullen publiceren.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!