Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 10 feb 2016 11:10

Assetallocatie: Bedrijfsobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De angst voor een economische terugval slaat ook toe op de markt voor bedrijfsobligaties. Dat is nergens duidelijker zichtbaar dan op de markt voor diep achtergestelde bankleningen, de zogeheten ‘contingent convertibles’, ook wel bekend als ‘coco’s. De door dataleverancier Markit samengestelde iBoxx Euro Contingent Convertible Index heeft dit jaar al meer dan 12% verloren. De risico-opslag op deze dertig leningen tellende index is in een maand tijd met meer dan 50% gestegen tot ruim 942 basispunten. In tegenstelling tot de ‘oude’ tier 1 achtergestelde bankleningen hebben de coco-varianten – zoals de ‘additional tier 1 leningen – een wat andere structuur. Niet alleen is de coupon niet cumulatief, maar ook kan wanneer de kapitaalratio van een uitgevende instelling een bepaald niveau neerwaarts doorbreekt, de lening geheel of gedeeltelijk worden afgeschreven of worden omgezet in aandelen.

Het effectief rendement op de iBoxx Euro High Yield Main Index steeg in een week tijd van 5,85 tot 6,19%

De onrust onder beleggers in de Deutsche Bank coco met een coupon van 6% is erg groot. De koers van de lening is dit jaar gedaald van bijna 93 tot ruim 74. Deutsche Bank zag zich zelfs genoodzaakt een persbericht uit te geven om beleggers gerust te stellen over de betalingscapaciteit van de bank op zijn coco’s. Dit jaar bedraagt de betalingscapaciteit €1 mrd. Dat is volgens Deutsche Bank ruim voldoende om de in april uit te betalen coupons op achtergestelde leningen van €350 mln te kunnen financieren. Volgend jaar zal de betalingscapaciteit zelfs €4,3 mrd bedragen, mede door de verkoop van een belang in de Hua Xia Bank.

Lees ook: Update Deutsche Bank

Naast de markt voor achtergestelde leningen kwam ook de markt voor risicovolle euro-bedrijfsobligaties – ‘high yield’ genoemd – onder de druk. Het effectief rendement op de iBoxx Euro High Yield Main Index steeg in een week tijd van 5,85 tot 6,19%. (Effectief rendement en koers bewegen tegengesteld, een hoger effectief rendement correspondeert dus met een lagere koers.). De risico-opslag op deze index staat op het hoogste punt sinds eind 2012 en het effectief rendement op het hoogste niveau sinds juli 2013. Het meer solide deel van de markt voor euro-bedrijfsobligaties – ‘investment grade’ genoemd – een oase van rust. Door de daling van het effectief rendement op vijfjarige Duitse staatsleningen ligt het effectief rendement op dit deel van de markt zelfs nog tien basispunten lager dan medio januari.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!